Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi premijer na "Face TV"

Nikšić: Imali smo dvije ruke u rezervi, Čović je do sada sve ispoštovao

vlada fbih parlament niksic

Prekjučer smo Konaković i ja sjedili s Dodikom i Stašom Košarcem i dogovorili odlučivanje o interkonekciji u Vijeću ministara

“Ne znam šta se desilo sa Strankom za BiH. NES je zainteresovana da bude vlast u USK. Nemam racionalno objašnjenje; trebali su biti dio ove priče. Uspjeli smo za 48 sati napraviti novu vladu, bez njih”, kazao je Nermin Nikšić tokom gostovanja na Face televiziji nakon što je jučer izabran za premijera Federacije.

Nikšić je odbacio optužbe da je Trojka bilo šta isporučila HDZ-u.

“Šta smo mi to isporučili HDZ-u? Šta imaju, a da do sada nisu imali? HNS je manje sretan rješenjem Schmidta od nas. Schmidtova odluka je privremeno rješenje za izbor ove vlade, ali imamo i trajnu odluku! Trajno rješenje će na snagu nastupiti za godinu ako mi ne donesemo bolje! Vlada nije nametnuta; izglasao ju je Parlament”, kazao je.

“SDA nije navikla da bude opozicija; trebat će im vremena da se naviknu! Mislili su da nećemo imati većinu na današnjoj sjednici! Zastupnici pričaju da su im se nudili milioni! Odakle taj novac?! Kako dođu do tog novca?! To je novac tajkuna, privatnih preduzeća… nije iz budžeta! Imali smo rezervne glasove! Dvije rezervne ruke smo imali za imenovanje Vlade, za ne daj Bože!”, otkrio je Nikšić.

Poručio je kako neće izdati principe na kojima je uspostavljena nova vlast.

“Ne mogu izdati principe SDP-a i Trojku! Mogao sam biti rahat, ali ne mogu izdati ni ono što smo počeli raditi sa Čovićem. Ispoštovao je sve što smo se dosad dogovorili!”, kazao je Nikšić dodavši kako je dogovor moguć i sa SNSD-om.

“Prekjučer smo Konaković i ja sjedili s Dodikom i Stašom Košarcem i dogovorili odlučivanje o interkonekciji u Vijeću ministara! Pošto je to investicija koju podržavamo, a dajemo i koncesije, onda očekujemo i da SNSD podrži neke zakone koji se tiču evropskog puta. To je sve dogovoreno s Košarcem i Dodikom. Htjeli na dnevni red da stave samo istočnu interkonekciju. Zukan Helez je rekao: “E pa nismo se tako dogovorili.” Ne može doći neko i reći; Bit će ovako. E, pa neće”, kazao je Nikšić i najavio čistku u javnim preduzećima.

“Uslijedit će smjene direktora javnih preduzeća! Trojka neće odstupiti od zajedničkih principa!” U nastavku možete pogledati kompletan intervju Nikšića sa Senadom Hadžifejzovićem.