Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Ne odustajem od ujedinjenja ljevice

nermin-niksic-ak-26-874×492

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić bio je gost emisije Na kraju dana TV Pink BH gdje je kazao da neće odustati od ujedinjenja ljevice jer je uvjeren da je to potrebno, prenosi NAP.

– To se najbolje vidi iz rezultata izbora 2014. godine. Napravili smo jedan zločin, podijelili smo se i tukli oko biračkog tijela. Kad pogledate, ljevica nije izgubila puno glasova, ali su ti glasovi podijeljeni i time je minimiziran utjecaj obje stranke (SDP i DF) u vlasti – kazao je Nikšić navodeći da postoji interes kod obje stranke za ujedinjenjem.

Nikšić je objasnio i da će SDP nakon Kongresa sve odluke donositi zajedno sa svojim članstvom bilo kroz referendum ili anketu.

Na pitanje kako vratiti glasače do općinskih izbora, Nikšić je kazao da su osam mjeseci potrošili na povratak međusobnog povjerenja unutar same partije.

– Mi smo pogubili neke niti unutar SDP-a. Rad unutar stranke nije okončan i trebat će vremena da vratimo taj nivo, ali je vrijeme da počnemo puno aktivnije politički djelovati. Nakon Kongresa mi ćemo se aktivnije baviti onim zašto i postoji politička partija i biti na terenu s ljudima. SDP želi biti partija cijele BiH – kazao je Nikšić.

Na pitanje da li će DF biti kažnjen od strane glasača na narednim izborima, Nikšić je kazao da će „sigurno biti posljedica za sve političke partije“.

– Za sljedeće lokalne izbore moramo napraviti Platformu, prevashodno ljevice. Pregovarali smo i sa HDZ 1990 i SBB da napravimo blok ljevica plus građanske stranke kako bi zajedno izašli sa listama i kandidatima za načelnika. Da taj blok osvoji najveći broj načelničkih pozicija – kazao je Nikšić.

Nikšić je kazao i da je zaduživanje penzionog fonda katastrofalno te da je najbolji primjer za to Fond RS-a.

– Učinit ćemo sve u Parlamentu da se to ne desi – kazao je Nikšić.