Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Ne smijemo više dozvoliti da ljevica na izbore izađe razjedinjena

niksic nermin1

Članovi SDP-a BiH će u septembru birati novog predsjednika.

Na Kongresu ove partije, članovi i rukovodioci biraće između šest članova koji su se kandidovali za predsjednika: To su Nermin Nikšić, Jasmin Imamović, Svetozar Pudarić, Emir Đikić, Miro Lazović i Igor Vreta.

Portal Buka objavio je razgovor  sa Nerminom Nikšićem, aktuelnim predsjednikom SDP BiH i jednim od kandidata za Predsjednika SDP-a BiH. Sa njim je novinar pomenutog portala razgovarao o SDP-u BiH, o tome kakve je pouka ova partija izvukla nakog poraza na izborima, te zašto on želi biti na čelu ove Partije.

Kakva je Vaša motivacija kandidovati se ponovo za Predsjednika SDP-a BiH?

Želja mi je da unutar SDP-a, prije svega, nastavimo sa onim što smo započeli nakon Vanrednog kongresa u decembru 2014. godine. Velike smo stvari napravili kroz uspješno reevidentiranje članstva i provedbu unutarpartijskih izbora po principu “Jedan član – jedan glas”, bez bilo kakvih problema i bez ijedne mrlje nad tim procesom. Članovi SDP-a pokazali su veliku ljubav prema partiji i veliku želju da se bore za ideju SDP-a. To me uvjerilo da se za SDP, za ono za šta se SDP zalaže, može i treba boriti. Takav odnos ljudi u SDP-u mi je ključna motivacija da se kandidujem za predsjednika. Ja, iskreno, vjerujem da jedino SDP ima znanje i spremnost da ponudi jednu politiku ujedinjenja BiH kao evropske države u kojoj ćemo svi biti jednaki i gdje će biti mjesta za sve, ali i snagu da takvu politiku provede u djelo. To su moji ključni motivi zašto ulazim u utrku za mjesto predsjednika, ali i ključni motivi da se generalno borim za što jači SDP i zato sam tu već više od dvadeset godina.

Gdje je SDP BiH pogriješio u prošlosti pa su rezultati na prošlogodišnjim izborima prošli veoma loše po tu partiju i da li Vi , kao jedan od njenih lidera tada snosite dio odgovornosti?

Ja sam o tome govorio više puta. Birači su nas prije svega kaznili zbog toga što smo jedini preuzeli odgovornost u četiri godine vlasti, dok su se svi ostali vješto sakrili i izigravali opoziciju, iako su sjedili po vladama sve vrijeme, a neke su i sami vodili po dvije i više godina. Kažnjeni smo jer smo pokušali voditi odgovornu politiku. Da se razumijemo, nije to jedini razlog zbog kojeg smo prošli kako smo prošli. Kažnjeni smo jer smo smanjili plate administraciji. Mislite da to vole ovi što rade u državnoj službi? Kažnjeni smo jer smo spašavajući PIO da ne propadne smanjili povlaštene penzije za jedan vrlo utjecajan i moćan dio populacije ove zemlje. Mislite da su nam oni na tome aplaudirali? Kažnjeni smo što smo 10.000 lažnih invalida, dezertera i kriminalaca otjerali sa budžeta. Neka su samo oni glasali protiv nas i to je dovoljno je da ne dobijemo izbore. Mi smo se izborili za Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine. Mislite li da su sretni svi što sada imamo ove zakone i što ćemo imati USKOK u FBiH koji će konačno početi hapsiti i kažnjavati kriminalce?

Pogriješili smo što se nismo u tom periodu dovoljno bavili partijom. Prepustili smo to nekoj inerciji. Ja tu prihvatam svoju odgovornost. Kao premijer nisam se mogao dovoljno baviti i partijom. To me ne opravdava, ali je to jednostavno tako. Nisam imao ni dovoljno vremena, a ni dovoljno snage. Ključna greška je bila što nismo napustili vlast kada je SDA blokirao proces promjene parlamentarne većine. Tada smo uvučeni u potpunu blokadu sistema, za koju nismo bili odgovorni, ali je u javnosti sva krivica pala na nas. Naša odluka je bila da nastavimo raditi, ali očito to nije prepoznato.

Kakve pouke treba izvući iz rezultata izbora?

Mi u SDP-u smo pouke izvukli i već je Vanredni kongres postavio određene zadatke i ciljeve kako bi se prevazišli problemi u koje smo upali. To je, naravno, kontinuiran proces i trebamo uvijek biti svjesni svega što smo prepoznali kao greške. Već sam spomenuo da smo proveli uspješno proces reevidencije članstva i unutarpartijske izbore po jednom potpuno revolucionarnom modelu, kada je u pitanju bh.politička scena, modelu u kojem svi članovi partije biraju.Time smo jedinstvo partije podigli na jedan zavidan nivo, iako tu treba još dosta raditi. Još jedna bitna stvar, koja je, prema meni, važna lekcija prošlih izbora, jeste nejedinstvo i sukob ljevice. To je bila velika greška. Mi u SDP-u smo to prepoznali i radimo na tome da dođe do formiranja jednog lijevog bloka. Jedan od ključnih ciljeva mog programa kao predsjednika jeste jedinstvo SDP-a kao preduslov za ujedinjenje ljevice. Nikada više ne smijemo dozvoliti da ljevica na izbore izađe razjedinjena, a pogotovo suprotstavljena. To je bio rezultat, prije svega, nekih ličnih sukoba, sujeta i borbe za neke lične interese pojedinaca. Dakle, ako želimo uspjeti, ako zaista želimo BiH pokrenuti iz blata podjela i nazadovanja, ne smijemo dozvoliti da bilo kakvi personalni sukobi ili lični interesi stanu na put pravljenju jednog takvog bloka, ujedinjenog, prije svega, na zajedničkim vrijednostima koje trebamo zajednički usaglasiti. To je jedna od glavnih lekcija prošlih izbora za koju želim vjerovati da smo je naučili.

Zašto SDP-u treba ponovo Nermin Nikšić na čelu?

Našoj partiji prije svega treba jedinstvo i treba joj svaki član SDP-a, svaki simpatizer i prijatelj SDP-a kojeg u ovom trenutku ima. To je nešto u što čvrsto vjerujem i takvu politiku vodim i nastavit ću je voditi. Niko nije sam dovoljno jak, kao svi mi zajdno. Dakle, ono što nas čini jakim jeste jak SDP, a jak SDP može biti samo ako smo unutar SDP jedinstveni i posvećeni zajedničkom cilju i vrijednostima u koje vjerujemo i koje dijelimo. Ja, sa takvim programom, izlazim pred članstvo na izborima 20. septembra i na temelju toga tražim njihovo povjerenje. Vjerujem da ću za takav program dobiti podršku, jer to je, siguran sam, želja najvećeg broja članica i članova SDP-a. Okosnica mog programa jeste, dakle, jedinstvo članstva i partije, a ključni cilj – jak SDP i SDP kao najjača politička snaga u BiH. Ujedinjena partija, koja je riješila unutrašnje nesuglasice. Moja vizija je SDP koji će imati hrabrosti nastaviti angažirati i mlade ljude, da svojim radom, energijom i idejama postave SDP na mjesto koje joj na političkoj sceni BiH i pripada, a to je liderska pozicija. Moj cilj je snažan, jedinstven i pobjednički SDP i bit ću ponosan biti na čelu takvog SDP-a.

Slažete li se sa tezom da je SDP izgubio status lidera ljevice u BiH, ustvari bolje je pitanje ko je sada ljevica u BiH?

Unatoč svim problemima i slabom rezultatu sa proteklih izbora SDP je bio, sada je i bit će najveća ljevičarska partija u BiH. Kriza ljevice nije nešto što je svojstveno samo BiH, ali je to u BiH opterećeno nizom drugih problema, kojih, objektivno, nema u drugim zemljama. To je, prije svega, naše ustavno uređenje, koje favorizira navodnu zaštitu kolektiviteta u odnosu na prava građana, te velika ekonomska kriza i jedna opšta pljačka provedena u godinama nakon rata, koja je uništila radništvo u BiH, a vlasništvo nad kapitalom prenijela u ruke stotinjak porodica. Imamo na sceni klasičnu izgradnju države u kojoj će tih nekih stotinjak porodica upravljati sa svim, dok ćemo mi ostali moći imati samo ono što nam oni dozvole. Ujedinjena ljevica je snaga koja to može zaustaviti, a ujedinjene ljevice nema bez jakog SDP-a. Taj blok ujedinjene ljevice, osim stranaka,trebaju sačinjavati svi oni koji se bore protiv ovakvog sistema, a takvih ima u nevladinom sektoru, medijima, sindikatima i univerzitetima. Za sve njih ima mjesta, a još i veće potrebe u jednom širokom lijevom frontu koji se, naravno, jedino može i treba artikulirati kroz političku platformu. Vjerujem da je ovakvih snaga u BiH puno više od onih koji predstavljaju ono što imamo na sceni danas. Međutim, rascjepkane su, međusobno suprotstavljene i, samim tim, slabe. Takav lijevi blok SDP ima namjeru graditi i to je ljevica kakvu želim vidjeti u BiH.

Kakva je situacija sa SDP-om BiH u Republici Srpskoj? Kako privući veću
podršku za ovu partiju u RS-u?

Upravo na temelju jedne političke platforme ujedinjene ljevice bazirane na vrijednostima. Tako definirana platforma može osigurati širenje ljevice i SDP-a i na području entiteta Republike Srpske, ali i na područjima gdje su većinski nastanjeni građani BiH – hrvatske nacionalnosti. Ovo nije lako, to je proces koji će trajati dugo, ali mi taj proces moramo otvoriti. Mi smo jedini koji imamo želju, ali i snagu da to učinimo i moramo biti hrabri i u tome istrajati. To možemo postići samo na zalaganju i odbrani jasno definiranih vrijednosti. Svi su penzioneri, radnici, seljaci, studenti ili nezaposleni u BiH, u gotovo istom položaju, bez obzira gdje žive, kako se zovu. Mi smo partija svih njih. Jedino je SDP u stanju jasno ponuditi odgovore i voditi politiku koja će rješavati njihove probleme. Naša obaveza je da to približimo ljudima, da ubijedimo i uvjerimo ljude u to u svim dijelovima BiH. Do sada smo, objektivno, našu politiku, ne svojom voljom, reducirali na samo jedan dio BiH. Sada je pravo vrijeme da to mijenjamo i u budućnosti SDP će biti jak onoliko koliko je jak u Bihaću ili Goraždu, ali i u Livnu ili Bijeljini.

Koji će biti Vaši koraci nakon predsjedničkih izbora u SDP-u,u slučaju
pobjede?

Moj program, koji ću ponuditi članstvu, jeste ujedno i moja javno preuzeta obaveza prema svima njima, da ću provoditi ono što sam rekao. To, prije svega, znači borba za svakog člana SDP-a i borba za jedinstvo partije kako bi jačali SDP. Uporedo sa tim planiram odmah pokrenuti konkretne razgovore i aktivnosti na formiranju platforme zajedničkog nastupa na lokalnim izborima, a onda i ujedinjenja ljevice, ponavljam, na vrijednostima koje ćemo zajednički dogovoriti. Sve to je neophodno kako bi SDP izašao kao snažna partija na predstojeće lokalne izbore, na kojima moramo popraviti svoj rezultat i onda krenuti ka pobjedi na sljedećim općim izborima. Sve ovo, naravno, dešavat će se u realnom političkom kontekstu koji kreira aktuelna vlast, a koji će sigurno biti nepovoljan, pa čak i opasan po BiH i sve njene građane. Zato naše djelovanje kao opozicije mora biti aktivnije i vidljivije. Vrijeme koje je pred nama u SDP-u, ali i pred svima nama u BiH, jeste veoma izazovno i morat ćemo se potruditi da konačno stvari u BiH okrenemo u korist svih nas, a ne onih stotinu porodica koje sam spomenuo.