Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić o hapšenju Hadžića: Puna podrška pravosudnim organima

BiH

susret-niksica-radoncic-1

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, povodom hapšenja Damira Hadžića, bivšeg općinskog načelnika i državnog ministra iz redova te stranke, rekao je novinarima da podržava pravosuđe u borbi protiv korupcije, ali i očekuje profesionalan odnos bez obzira na političku pripadnost hapšenika.

– Što se tiče mene i Socijaldemokratske partije BiH, mi dajemo apsolutnu podršku pravosudnim institucijama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, očekujući svakako profesionalan odnos, dokaze, te očekujući da u tom postupku, poštujući zakone i Ustav BiH, ne budu nikakvi parametri gdje tražite nekakvu odgovarajuću političku zastupljenost ljudi koji se nalaze u tim procesima – riječi su Nermina Nikšića.

Na hapšenje Hadžića, reagovao je saopštenjem i SDP.

“Borba protiv kriminala i korupcije u BiH uvijek je bila vrhunski prioritet SDP-a i takvu politiku ćemo nastaviti voditi i u budućnosti”, saopćeno je danas iz ove stranke.

“Svako treba odgovarati za svoje postupke, bez obzira o kome se radi, i na kojoj poziciji se nalazi. Cilj SDPBiH je stvaranje društva u kojem će svi pred zakonom biti jednaki, jer danas to nije slučaj”, navodi se u saopćenju.

Očekuju od pravosuđa da vodi zakonit postupak zasnovan na dokazima i činjenicama gdje bilo čija stranačka pripadnost neće imati nikakvu ulogu.

“Na takve zlouptrebe, ukoliko ih bude, reagirat ćemo jednako tako jasno i oštro”, poručuju iz SDP-a.

Ovim putem pozivaju nadležna tužilaštva u BiH da konačno počnu procesuirati desetine krivičnih prijava koje je podnio SDP i predstavnici SDP-a u različitim institucijama u proteklih deset i više godina. Šteta koju je država pretrpjela u ovim predmetima, tvrde, mjeri se u milijardama konvertibilnih maraka.

“Od Vlade FBiH još jednom tražimo da prekinu sa dvogodišnjom opstrukcijom provođenja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH”, stav je SDP-a.

Bivši načelnik Općine Novi Grad i bivši ministar komunikacija i prometa BiH, nekadašnji potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić uhapšen je danas u okviru akcije kodnog naziva Blok.