Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sdp-a

Nikšić o prijedlogu da se SDA ponudi jedno ministarstvo: “To bi bilo klasično ponižavanje”

niksic3 (1)

Komentirao je i jučerašnji intervju Bakira Izetbegovića i svojevrsno odricanje SDA od državne vlasti, ali ne i odustajanje od Vlade FBiH

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić večeras je komentirao najave bunta građana koje dolaze iz redova SDA te šta misli o najavama da ta stranka neće odustati od Vlade FBiH.

Nikšić je prvo govorio o tome da li ga je strah “prijetnji” o kojima se ovih dana govori.

“Nije me strah toga. Smatram da sam sve strahove koje sam imao potrošio od rata na ovamo. Smatram da građanima ne treba straha i ne treba nikome prijetiti. Ovdje je riječ o principima, gradimo li demokratsku državu ili se kreira atmosfera koja se kreira u posljednje vrijeme”, kazao je Nikšić tokom gostovanja na Face televiziji.

Komentirao je i najave demonstracija ukoliko nova vlast u BiH bude povlačila poteze na štetu države.

“Zabrinjava to zbog atmosfere koja se pravi. Ko sprječava SDA da napravi vlast? Niko s njima neće da pravi vlasti. Šutnja još jedne instance koja je zadužena za rješavanje tih stvari, šutnja pravosudnih institucija je zabrinjavajuća. U svakoj normalnoj zemlji bi reagiralo tužilaštvo jer se ne može prijetiti građanima”, mišljenja je Nikšić.

Upitan zašto na najave SDA šute i iz stranka Osmorke ili Šestorke, ali u svakom slučaju Trojke, kazao je:

“Ne šutimo, mi radimo svoj posao. Naredne sedmice ćemo imati konstituisano Vijeće ministara. Na Federaciji radimo paralelno sa kantonalnim vladama. Nadam se da će i to biti riješeno. Ne tražim nikakav alibi nego jednostavno smatram da nije vrijeme da mi vatreno odgovaramo već demokratskim standardom koji je u svijetu”.

Komentirao je i jučerašnji intervju Bakira Izetbegovića i svojevrsno odricanje SDA od državne vlasti, ali ne i odustajanje od Vlade FBiH.

“Prirodno je to. Ja mogu da razumijem njihovo ponašanje, previše je resursa bez kojih će ostati formiranjem neke druge federalne vlasti koja će tražiti i šta se dešavalo u periodu ispred nas. SDA se plaši tih procesa i nepoznatog, što je da idu u opoziciju. Nisu navikli na to. Šta će se dešavati kada se mora tražiti i ispitati odgovornost onih koji su radili nezakonito”, naglasio je.

Istakao je da bi volio razgovarati sa SDA i svima koje stranke Osmorke optužuju da su nešto izdali da im pokažu tačno na šta misle.

“Neće sigurno Dodik preko noći postati bh. partiota, ali je pokazao spremnost da da šansu ovoj zemlji”, rekao je lider SDP-a.

Smatra da nisu tačne izjave zastupnika Za nove generacije Zlatka Miletić o tome da je SNSD izbacivao iz Sporazuma o formiranju vlasti na državnom nivou ono što toj stranci nije odgovaralo.

“Tačno je da smo sjedili i dogovarali se. Nema nikakvog spora. Osmorka i HDZ su za to da idemo u NATO, i mi smo to stavili u sporazum sa HDZ-om. SNSD niti jedna politička partija iz RS-a ne želi to. Mi nismo pristali da se stavi saradnja sa NATO-om, što su napravili SDA i DF pa su ono što je u zakonu stajalo pretvorili u partnerstvo za NATO”, rekao je Nikšić.

Referirao se i na izjave Izetbegovića o tome da je sa nekim strankama Osmorke već razgovarao, a Nikšić je kazao kako je on toga svjestan i da je sa razgovorima upoznat.

“U komunikaciji ljudi su govorili da su razgovarali, ali su rekli da ostaju dio priče na federalnom i kantonalnim nivoima. Rekli su mi da su razgovarali, a zašto, pa možda da vide ili očekuju i da bude nešto. Nisam ih pitao zašto niti im mogu to zabraniti.Razgovaramo i mi. Meni ne smeta to. Legitimna je to politička odluka. Legitimno bi bilo da bilo ko iz Osmorke kaže da želi sa SDA. Ja samo insistiram na iskrenom odnosu”, zaključio je o toj temi Nikšić.

Kazao je i da su stranci predložili Osmorci da se SDA ponudi jedno ministarstvo u Vladi FBiH jer će ta stranka svakako imati potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Ko god hoće tako da radi neka radi. Ja to ne želim. Nije to u pitanju, taj dio trgovine. Smatram da je to stvar principa i da bi to bilo klasično ponižavanje”, objasnio je predsjednik SDP-a.