Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Oni koji se igraju sa BiH trebaju znati da ona nije slaba kao 1992. godine

BiH

sdp press (3)
Foto: I. Kralj

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da je referendum u Republici Srpskoj i neustavan i nezakonit.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je svima onima koji se time bave jasno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, da se one ne mogu mijenjati, „da o tome bilo kakve odluke tipa referenduma ili bilo kojih drugih političkih odluka ne dolaze u obzir“.

– Ono što je za nas također u ovom trenutku jasno, to je da je ovo vrhunac urušavanja države BiH i njenih institucija. Ono što je interesantno, dokle se ide u tim namjerama i šta je ustvari poenta u svemu ovome, je činjenica da se najavljuje kako će se referendum održati i u Distriktu Brčko. Kako, na osnovu čega, po kojim se teritorijalnim podjelama Distrikt Brčko našao u odluci Narodne skupštine RS-a trebali bi da pokušamo svi zajedno odgonetnuti – kazao je Nikšić.

sdp press (2)

Po njegovim riječima, jasno je da su moguća dva scenarija ovog referenduma.

– Bolje za BiH, za sve nas, i to bi bilo najmanje zlo, da je ovo samo zaista predizborna priča – naveo je predsjednik SDP-a BiH.

Istaknuo je kako se plaši i ima puno argumenata, puno razloga, koji mogu ukazivati da ovo ipak nije samo predizborna priča, „da ovdje ima puno elemenata koji ukazuju na to da je ovo ustvari jedan probni balon i početak one faze konačne razgradnje i podjele države BiH“.

– Nesumnjivo, referendum je danas najaktuelnija tema i to je tema koja destabilizira stanje u BiH – ustvrdio je Nikšić.

Naglasio je da za SDPBiH nema nikakve dileme i da „država BiH je iznad svega“.

On je pozvao sve građane – Bošnjake, Srbe i Hrvate, da dobro razmisle o čemu se ovdje radi.

– Upozorio bih i ove koji se igraju državom BiH da BiH, bez obzira na to kako to izgleda i bez obzira na to ko je vlast u ovom trenutku, nije ni izbliza onako slaba kako je bila ‘92. godine i da se ne igraju i ne potcjenjuju građane u BiH i njihovu inteligenciju – kazao je Nikšić.

sdp press (2)

Dodao je da SDPBiH traži, očekuje i insistira da institucije sistema koje jesu po zakonu i Ustavu zadužene za zaštitu ustavnopravnog poretka u BiH, a to su prije svega Tužilaštvo i SIPA, reaguju u ovoj situaciji i preduzmu odgovarajuće korake i mjere.

– Također, tražimo i očekujemo od OHR-a da do 2. septembra kaže svoj stav u vezi s ovim – naveo je Nikšić, podsjećajući da 2. septembra kreće kampanja za lokalne izbore.

Po njegovom riječima, ući u kampanju sa ovom i ovakvom temom „apsolutno i potpuno kompromitira izborni proces i lokalne izbore“.

– Ne želim spekulirati šta će biti odluka OHR-a. Oni su ti koji imaju ovlasti da donesu odluku – kazao je Nikšić.