Nikšić: Revizija tužbe protiv Srbije glavni razlog sastanka sa Izetbegovićem

BiH

susret-niksica-radoncic-1

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, potvrdio je da je u srijedu imao sastanak sa predsjednikom SDA i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

– Razlog zbog kojeg smo se susreli jeste postupak revizije i obnove tužbe BiH protiv Srbije, zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Radi se o strateškim pitanjima države BiH i mi u SDP-u imamo vrlo jasan stav u vezi toga. To je pitanje pravde za žrtve i potrebno je da se oko ovoga ujedine sve patriotske bosanske snage. Ovo nije pitanje bilo kojeg naroda ili bilo koje stranke. Ovo je pitanje svih koji su bili žrtve agresije na BiH, navodi se u Nikšićevom saopštenju za javnost.

On ističe da je predložio Izetbegoviću da se u vezi sa ovim organizira sastanak predstavnika svih političkih, vjerskih, akademskih i nevladinih udruženja, koje baštine i brane ideju jedinstvene BiH, bivših zvaničnika ratnog Predsjedništva Republike BiH i zvaničnika aktuelnog Predsjedništva, zajedno sa pravnim timom koji zastupa BiH, kako bi se postigao zajednički stav u vezi sa revizijom.

– Drago mi je da je gospodin Izetbegović prihvatio ovu ideju i vjerujem da će ovakav skup biti organiziran vrlo brzo. O bilo kakvim političkim odnosima SDA i SDP nije bilo riječi. SDP ostaje opozicija vlasti koju predvodi SDA, ali SDP nikada neće biti opozicija interesima države BiH, naveo je Nikšić.