Predsjednik SDP-a

Nikšić: SDA i HDZ pokazali da im nije stalo do Mostara

Nermin Niksic

Po njegovim riječima, postavlja se i pitanje što je s trećim konstitutivnim narodom, a to nije, kako je kazao, pitanje samo za SDA i HDZ, već i za međunarodnu zajednicu

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, komentirajući potpisivanje međustranačkog sporazuma SDA – HDZ BiH o Mostaru, izjavio je kako je izborni “model B” najgore rješenje za Mostar.

Po Nikšićevim riječima, odabir tog modela za izbor Gradskog vijeća Mostara još je jedan dokaz da su “i SDA i HDZ vodili računa o svojim usko stranačkim interesima i kalkulacijama ko će koga prevariti i ko će osigurati veći broj mandata, čime su pokazali da im nije stalo do Mostara”.

– Sljedeći problem je drugi sporazum koji je potpisan i koji se odnosi na Izborni zakon i dogovor kako će raditi zajedno izmjenama Izbornog zakona koji će osigurati legitimno i legalno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH, što ustvari još jednom pokazuje da je Izetbegović kao Djed mraz ispunio sve želje Draganu Čoviću – izjavio je Nikšić uoči sjednice Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar.

Po njegovim riječima, postavlja se i pitanje što je s trećim konstitutivnim narodom, a to nije, kako je kazao, pitanje samo za SDA i HDZ, već i za međunarodnu zajednicu.

– To je nešto što je za SDP i za građanske partije neprihvatljivo i mi ćemo se na svaki način truditi to izmijeniti, a ako ne uspijemo u tome i ako bude većina taj zakon u Parlamentu izglasa, onda ćemo učiniti sve da građane Mostara pozovemo da se na izborima referendumski opredijele žele li takav Mostar kakav im nude SDA i HDZ, da ima svako svoju granicu i svako svoju zonu u kojoj vlada, ili žele grad u kojem ćemo svi biti ravnopravni – poručio je Nikšić.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDP-a BiH Arman Zalihić istaknuo je kako rješenje za Mostar naginje na nacionalni, a ne građanski model.

– Svjedoci smo zadnjih deset godina da su fiktivno podijelili Mostar na istočni i zapadni i svako vlada svojom teritorijom, a sada žele kroz izmjene Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara ponovno sebi omogućiti tu poziciju nakon izbora – izjavio je Zalihić.

Komentirajući izmjene Statuta koje se odnose na pojačane ovlasti predsjednika Gradskog vijeća i na supotpis kada su u pitanju financijske transakcije, Zalihić je kazao kako je prvo pitanje koje se logično postavlja “tko njima daje garanciju da će imati dovoljno ruku da na prvoj sjednici Gradskog vijeća mijenjaju Statut”.