poručio s press-konferencije

Nikšić: SDP teži ka racionalizaciji FBiH, a prvi korak je zdravstveni sistem

niksic imamovic

Mišljenja je da niko ne može upratiti kako se troše pare u 11 zavoda zdravstvenog osiguranja

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić na današnjoj pres-konferenciji stranke izjavio je da je prvi korak ka racionalizaciji Federacije BiH zdravstveni sistem budući da “taj sistem teško funkcionira i daje ne tako dobre rezultate”.

– Već duži niz godina Jasmin Imamović sa svojim timom radi analize i napravili su ogroman posao, a pokušavaju da riješe pitanje nacionalnog uređenja FBiH – kazao je Nikšić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović apostrofirao je da Federacija ima 35 vanbudžetskih fondova u kojima je čitava armija plaćenih članova i predsjednika i zato je, kako tvrdi, potrebna racionalizacija.

Također, navodi da BiH ima 11 ustava i 11 pravnih sistema.

– To prouzrokuje loš status gradova. Samo osam posto iz budžeta dobiju gradovi, a u Evropi je to do 35 posto. Stvara se nepomičnost i vodi u stvaranje štete. Neravnopravnost građana i naroda je prisutna, a najbolji primjer je zdravstveni sistem. Građani za uplaćeni novac ne mogu dobiti zdravstvenu zaštitu, a mogu je koristiti samo u okviru kantona. Građani nemaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu. Brojni građani u okviru svog kantona nemaju sve uvjete za liječenje, ali se ne mogu liječiti u drugim kantonima – naglasio Imamović.

Mišljenja je da niko ne može upratiti kako se troše pare u 11 zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Zdravstveni radnici nisu isto plaćeni, esencijalne liste nisu iste od kantona do kantona. Dugovi su ogromni i prijete kolapsu zdravstvenog sistema. Ovdje nije cilj da se smanji količina novca po kantonu, već je cilj da svi imaju kao u Sarajevu ili u Tuzli. Obaveza je nacionalna ravnopravnost. Smatramo da se na ovakav način mogu pokrenuti reforme. Svim strankama u Parlamentu FBiH ponuditi ćemo naše rješenje. Kantoni mogu dobiti status županija kao u Hrvatskoj. Dio nadležnosti je moguće prenijeti na nivo Federacije, a dio na gradove i općine – poručio je Imamović na današnjoj pres- konfereciji SDP-a povodom racionalizacije Federacije BiH.