Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Organizovana grupa unutar Vlade pokušava oštetiti FBiH za 7 miliona KM

nermin niksic – press2
FOTO: I. K.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić obratio se danas na konferenciji za novinare povodom podnošenja krivične prijave protiv premijera FBiH Fadila Novalića i drugih, javlja Patria.

– Posljednjih nekoliko dana imamo intenzivnu prepisku između nas iz SDP-a, mene lično i Vlada FBiH. Teme su krivične prijave. Moja želja je da upozorim javnost kako radi vlast Federacije Bosne i Hercegovine, jer došli smo do određenih informacija koje su zabrinjavajuće, a odnose se na velike zloupotrebe unutar institucija Vlade FBiH – rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu.

– Svima vam je poznato da je aktuelna Vlada FBiH podnijela krivičnu prijavu protiv mene i N.N. osoba, jer smo nastojali uvezati radni staž radnicima Krivaje. Prema mišljenu Vlade, mi smo zbog toga oštetili budžet Federacije. To sam već dva puta demantovao. Početkom ove sedmice podnio sam i krivičnu prijavu protiv osoba iz Vlade FBiH koje stoje iza te prijave. Prijavio sam ih zbog lažnog prijavljivanja. Jer, smatram da su iz Vlade FBiH mene prijavili kako bi prikrili nešto što pokušavaju provesti daleko od očiju javnosti.

Naime, postoje ozbiljne indicije da u Vladi FBiH postoji grupa koja pokušava dovesti do toga da se izgubi sudski spor, koji se vodi protiv Vlade FBiH po tužbi firme ‘Ferimpeks’ iz Zavidovića, u visini nešto više od pet miliona KM, a da bi se onda novac, koji bi se isplatio iz budžeta FBiH po toj tužbi, podijelio među pripadnicima te grupe – rekao je Nikšić.

On je dodao da su njegove navode direktno potvrdili i iz same Vlade FBiH, kada su medijima nedavano poslali saopćenje, u kojem su naveli kako je Vlada FBiH 2011. godine (na čelu Vlade tada bio Nermin Nikšić op.a.) donijela odluka o raskidanju ugovora o zajedničkom ulaganju Vlade FBiH i Ferimpeksa, odnosno odluku o raskidanju ugovora o osnivanju Krijave 1884. Vlada Fadila Novalića raskidanje tog ugovora procijenila je kao štetno.

– U tom saopćenju se navodi da je Krivaja 1884. radila uspješno, te da Vlada na čijem sam čelu bio nije imala razloga da raskine ugovor. Sve ovo što je navedeno je neistina. I upravo to upućuje na to da Vlada pokušava dovesti do nagodbe u ovom sporu, ili da se spor izgubi – rekao je Nikšić.

On je novinarima ustupio i dokumentaciju iz ovog spora, koja, rekao je, ukazuje na kriminalne aktivnosti aktuelne Vlade FBiH.

– Ovu su dokumenti iz 2011. godine, koji je proslijeđen Vladi FBiH od strane advokata Ferimpeks d.o.o. Zavidovići, u kojem se Vlada i drugi potpisnici ugovora obavještavaju kako Ferimpeks neopozivo izjavljuje raskid ugovora o zajedničkom ulaganju, i ovaj dopis postoji u Arhivu Vlade FBiH. Oni koji su podnosili prijavu protiv mene su svjesno obmanuli javnost. Prijavu su poslali kao bi skrenuli pažnju sa onoga što oni imaju namjeru da urade – rekao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je novinarima potom pokazao revizorski izvjetaš o dugovanju Krivaje 1884, i to u iznosu od 35 miliona KM, od čega najmanje 24 miliona se odnose na doprinose i poreze. Dakle, rekao je Nikšić, Krivaja 1884 za koju Vlada tvrdio da je poslovala dobro, bila je u milionskim gubicima.

– Na osnovu ovih informacija, Vlada koju sam vodio je zadužila pravobranioca 2011. godine da podnese protutužbu, i to također postoji u Arhivu Vlade FBiH – rekao je Nikšić.

Nikšić je rekao i to da je posebno interesantno da je Vlada FBiH u budžetu za 2017. godinu planirala sedam miliona KM više u odnosu na prošlu godinu, i to na stavkama plaćanja sudskih sporova

– Slučajno ili ne, to povećanje odgovora iznosu za koji je tužena FBiH u slučaju Ferimpeks – rekao je Nikšić. On je pozvao tužilaštva da hitno ispitaju navode koje je iznio, piše Patria.