Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narod i pravda

NiP: Odgovorno vodimo ključne procese, ne pravimo dogovore na štetu države

Foto: NiP

Predsjedništvo je pozdravilo širenje klubova Naroda i Pravde u općinskim vijećima Stari Grad, Novo Sarajevo, Kalesija i Tešanj, pristupanjem vijećnika spremnih za političko djelovanje na principima Naroda i Pravde

Politički subjekat Narod i Pravda (NiP) veoma pažljivo i odgovorno vodi ključne procese i ne pravi dogovore na štetu države, navelo je u saopćenju ove stranke Predsjedništvo NiP-a nakon današnje sjednice u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Na sjednici su razmatrani aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i pitanja bitna za aktuelno i buduće djelovanje NiP-a.

Zaključeno je da Predsjedništvo podržava preliminarne dogovore o zajedničkim kandidatima Koalicije Trojka na Lokalnim izborima 2024. godine, uz ostavljanje mogućnosti za širenje koalicije gdje i kada bude procijenjeno da postoje partneri s kojima je moguće postići saglasnost o principima i programima na kojima se zasniva Trojka.

Na sjednici u Gornjem Vakufu su učesnici pozdravili uspjeh članova Predsjedništva Naroda i Pravde, advokata Harisa Kaniže i predsjednika NiP-a Bijeljina (Janja) Seada Trnovca, u procesu otklanjanja diskriminacije nad učenicima koji bosanski jezik izučavaju u školama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), ali i svim građanima u RS-u koji govore bosanskim jezikom.

Stranačko predsjedništvo je podržalo pregovaračke napore lidera Trojke da bude postignut minimum saglasnosti i usvojen novi set evropskih zakona na državnom nivou s ciljem otvaranja pregovora s Evropskom unijom štiteći interese BiH i ne podliježući pritiscima i eventualnim ucjenama štetnim na bilo koji način za državu.

Negiraju optužbe

Predsjedništvo Naroda i Pravde negira insinuacije i optužbe političkih oponenata da je postignut bilo kakav finalni dogovor sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), a posebno negira optužbe za navodne “dogovore” koji bi na bilo koji način naštetili učešću u vlasti povratnika u RS-u, transparentnosti i demokratičnosti izbornog procesa, strukturi i funkcioniranju Ustavnog suda BiH, funkcioniranju javnih emitera. Negira optužbe o produbljenju etničke diskriminacije u izbornom procesu, kao i slične druge.

Predsjedništvo je pozdravilo širenje klubova Naroda i Pravde u općinskim vijećima Stari Grad, Novo Sarajevo, Kalesija i Tešanj, pristupanjem vijećnika spremnih za političko djelovanje na principima Naroda i Pravde.

Predsjedništvo je na sjednici u Gornjem Vakufu-Uskoplju razmatralo informaciju tamošnje općinske organizacije NiP-a o kriminalu u administraciji Općine Gornji Vakuf-Uskoplje te poziva sve nadležne institucije da ispitaju situaciju u Općini napominjući da su članovi NiP-a Gornji Vakuf na raspolaganju za sve informacije koje imaju.