BiH

kritike izvršnoj vlasti

NiP: “Sramne opstrukcije Vlade FBiH i Novalića u vezi sa nabavkom vakcina”

10/06/2021

Prema stavu Naroda i Pravde, radi se o namjernom odugovlačenju i svjesnom ugrožavanju zdravlja i života građana

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu, kao i Zavod za javno zdravstvo FBiH direktno opstruiraju nabavku vakcina Sputnjik V koju je inicirala i dogovorila Vlada Kantona Sarajevo, navodi se u današnjem saopštenju Naroda i Pravde.

Vlada Kantona Sarajevo, nakon sramne nezainteresiranosti Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH u vezi sa nabavkom vakcina, dogovorila je nabavku vakcina Sputnjik V za potrebe Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Dogovoreni su svi detalji i preostalo je da Vlada Federacije BiH pristupi potpisivanju ugovora što se odugovlači, dodali su iz NiP-a.

“Sramna su pojašnjenja koja stižu od Vlade Federacije BiH i premijera Novalića. Kao i iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Navodi se nepostojeće istraživanje i tvrdi se kako građani nisu zainteresirani za vakcinu Sputnjik V. Iako je i sama Vlada Federacije BiH prije nekoliko sedmica tvrdila da upravo Sputnjik V stiže u Federaciju BiH. Što se nikad nije desilo“, navode iz Naroda i Pravde.

Prema stavu Naroda i Pravde, radi se o namjernom odugovlačenju i svjesnom ugrožavanju zdravlja i života građana.

“Premijer Novalić svake sedmice najavljuje dolazak vakcina svjesno obmanjujući narod. Za to vrijeme, dok naši građani putuju stotine kilometara da bi se vakcinisali, Novalić čas laže o dolasku vakcina čas izlazi sa bezumnim izjava o tome kako Federacija BiH namjerno ne nabavlja vakcine kako građani ne bi bili pokusni kunići. Novalić ide i korak dalje. Osim što je nesposoban nabaviti vakcine, sada opstruira i napore Kantona Sarajevo”, dodaju iz Naroda i Pravde.

Iz ove stranke zahtijevaju od premijera Fadila Novalića, Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH da ispune svoju obavezu. I da za građane Federacije BiH nabave vakcine.

“Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH pokazali su potpunu nebrigu za zdravlje građana. Zahtijevamo da Vlada FBiH preuzme odgovornost i za sve građane FBiH nabavi vakcine. Jer je to njena obaveza i nadležnost. Nastojanje Vlade Kantona Sarajevo, iako nabavka vakcina nije u njihovoj nadležnosti, iznuđen je potez sa ciljem da, kad već to ne čini državna ni entitetska vlast, kanton nabavi vakcine. Opstruirati takve napore mogu samo oni kojima su nebitni životi i zdravlje građana“, kaže se na kraju reakcije Naroda i Pravde.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.