Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Predsjedništva stranke

NiP usvojio niz zaključaka: Podržavamo napore da se dođe do rješenja o državnoj imovini

NIP
Foto: Narod i pravda
Sjednica Predsjedništva Naroda i pravde održana u Sarajevu

U jednom od zaključaka se navodi da NiP prati dešavanja u vezi s državnom imovinom, kao i poruke koje se šalju u javni prostor od strane međunarodnih i domaćih zvaničnika.

Narod i Pravda je na sjednici Predsjedništva u Sarajevu razmatrao aktuelna politička pitanja, te usvojio niz zaključaka u kojima se, između ostalog, ističe opredjeljenje za rad na unapređenju životnog standarda građana, ali i opredijeljenost za nastavak euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Ponovno je naglašena važnost državne imovine i rješavanja ovog pitanja uvažavajući činjenicu da je država BiH titular državne imovine – navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Što se tiče izborne reforme, ponovo naglašavaju svoje ranije iznesene principe o uklanjanju sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, onemogućavanje blokada državnih institucija, te posebno jačanju transparentnosti izbornog procesa.

Članstvo u EU i NATO-u primarni ciljevi

Pored podrške rukovodstvu Naroda i Pravde u radu na afirmaciji BiH na vanjskopolitičkom planu, kako se navodi u saopćenju, jasno su osuđene ideje o eventualnoj rehabilitaciji osoba osuđenih za ratne zločine, posebno u onim slučajevima kada osuđenici ne iskazuju nikakvo kajanje i žal za učinjenim.

Usvojenim zaključcima je definirano da Predsjedništvo Naroda i Pravde, svjesno težine socio-ekonomske situacije u BiH i demografskih izazova, u vrh prioriteta svoga djelovanja stavlja unapređenje životnog standarda građana i razvoj privredne aktivnosti.

-Naši primarni vanjskopolitički ciljevi ostaju članstvo u EU i NATO-u, te promocija države BiH s ciljem popravljanja imidža naše zemlje na međunarodnoj političkoj sceni i otvaranja mogućnosti za privlačenje stranih investicija – navode iz NiP-a.

Ističu da evropski put BiH nema alternativu i ispunjavanje prioriteta na tom putu je primarni zadatak nove vlasti u BiH i cilj koji je usaglašen među svim koalicionim partnerima.

Pozivaju sve političke partnere da u što kraćem roku usvoje ključne zakone i pošalju poruku iskrenog opredjeljenja za evropski put BiH, “uvažavajući priliku koja nam je data kroz kandidatski status za članstvo u EU”.

-Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da su tokom Proljetnog zasjedanja Skupštine NATO-a u Luksemburgu, na kojem je prisustvovala Delegacija PSBiH, upućene poruke podrške NATO-a Bosni i Hercegovini, te da regionalna saradnja u ovoj oblasti ima dobre rezultate. Put BiH ka NATO-u je jasan i zakonom preciziran, a zakon kaže da će Parlament, Vijeće ministara, Predsjedništvo i svi subjekti odbrane BiH provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a – navodi se u saopćenju.

Ustavna i izborna reforma

U jednom od zaključaka se navodi da NiP prati dešavanja u vezi s državnom imovinom, kao i poruke koje se šalju u javni prostor od strane međunarodnih i domaćih zvaničnika.

-Podržavamo sve napore da se dođe do najboljeg rješenja u ovoj oblasti, ali podsjećamo na činjenice da je Bosna i Hercegovina titular državne imovine, da novo zakonsko rješenje mora biti u skladu s Ustavom BiH i da se moraju potpuno uvažiti i ugraditi odluke Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i Sporazum o sukcesiji kojim je jasno propisana pripadnost imovine državi BiH. Ne protivimo se da dio državne imovine koji neće koristiti država bude spušten na korištenje nivou entiteta, općina, gradova, ali titular ostaje država BiH – navode iz NiP-a.

Kada je riječ o najavljivanoj ustavnoj i izbornoj reformi u BiH, NiP je opredijeljena za pregovore o ustavnim i izbornim reformama u BiH, držeći da je proces potrebno vratiti u institucije države BiH, uz podršku međunarodnih partnera i stručne javnosti.

-Narod i Pravda naglašava svoje ranije iznesene principe o uklanjanju sistemske diskriminacije u Ustavu BiH, onemogućavanje blokada državnih institucija, te posebno jačanju transparentnosti izbornog procesa. Nastojeći nuditi provodiva rješenja za političke krize i blokade, opredijeljeni smo za rješenja koja će odrediti adekvatnu mjeru zaštite etničkog i građanskog, uz osnaživanje građanskog karaktera društva, a odbijamo etničke podjele zemlje u svakom smislu – ističe se u saopćenju.

Resocijalizacija ratnih zločinaca

Dodaje se da NiP odbacuje ideje o rehabilitaciji ratnih zločinaca i jasno staje na stranu žrtava.

-Osobe osuđene za ratne zločine koje su odležale zatvorske kazne svojim iskrenim pokajanjem, priznavanjem zločina i poštenim odnosom spram žrtava mogu biti resocijalizirane u društvo. Međutim, rehabilitacija koja znači bilo kakvo negiranje ili slavljenje zločina predstavlja anticivilizacijski čin – navodi se u saopćenju.

Također, NiP ukazuje na važnost da se mjesta koja su u sudskim presudama prepoznata kao mjesta zatočenja obilježe na adekvatan način, da se bivšim logorašima omogući nesmetan pristup i da se ovakva mjesta koriste isključivo u svrhu memorijalizacije koja bi slala poruku da se takva nehumana djela ne smiju ponoviti nikada i nikome.

-Takav odnos prema žrtvama, ma ko one bile, bio bi iskorak ka izgradnji mira – saopćeno je iz NiP-a.