Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kakvo nas vrijeme čeka

Ništa od prave zime prije marta ili aprila?! Sladić najavio skok temperatura

Na Platku pao snijeg
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Temperaturni skok bi prema njegovim najavama mogao biti i do 20 stepeni

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog, jutros je za TV N1 iznio svoju prognozu kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima.

Sladić je najavio zatopljenje, ali mogućnost da prava zima stigne kasno.

“Da, mogu potvrditi da definitivno ovaj ugriz zime neće dugo potrajati i da je pred nama veoma brzo određeni vid zatopljenja. Južna strujanja koja očekujemo će biti sve izvjesnija tokom iduće sedmice pa će polako rasti temperaturama zraka. Najprije one na višim nadmorskim visinama, a potom i u nizinama”, kazao je Sladić i dodao:

“Treba istaći prije svega da mi nećemo osjetiti taj porast odmah, već postepeno. Pogotovo u početku sedmice kada ponovo očekujemo da će biti dotoka vlažnog i nešto nestabilnijeg zraka sa zapada i jugozapada kontinenta koji će usloviti nove padavine”.

Značajan skok temperatura

Ovoga puta, najavljuje naš najpoznatiji meteorolog, u većem dijelu BiH će vjerovatno biti kiše, s obzirom na to da je zrak sa područja Mediterana.

“S druge strane, na planinama može biti malo snijega, ali od srijede temperature zraka osjetno rastu, zahvaljujući pritisku osjetno toplije zračne mase s jugozapada kontinenta, jača jugo. I to će biti uzrok da temperature zraka značajnije porastu”, najavio je Sladić.

Temperaturni skok bi prema njegovim najavama mogao biti i do 20 stepeni.

“Dakle, nakon današnjih jutarnjih minus 5 do minus 10, mi govorimo da će temperatura u srijedu, pogotovo idući četvrtak, ići do plus 15, plus 16 stepeni. Tako da, generalno gledano, mi možemo govoriti o zatopljenju, koje će najvjerovatnije opet imati manju tendenciju sa padom temperature zraka kako bude.”

Zima bi mogla pokazati zube u martu ili aprilu

“Ako se sada pogleda materijal, neke bitnije zime nema u narednom periodu. S obzirom na protekle godine u kojima smo u martu, aprilu, pa čak i maju mjesecu imali prodore osjetno hladnijeg zraka sa sjevera i srednjoeuropskog kontinenta, ni ove godine, nažalost, ne treba da nas iznenadi sličan scenarij. A s obzirom na to da dosta je nakupljene hladnoće sada na području sjeverne i srednje Evrope, generalno gledano i ponašanje tog takozvanog polarnog vrtloga, odnosno sama ta interakcija između stratosfere i troposfere će imati određenu implikaciju u drugom dijelu zime”, kazao je Sladić.