Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Ništa od smjene Vijeća ministara, otvorena tema o raspuštanju Doma naroda PSBiH

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
11.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ilegalno priređivanje igara na sreću, corona party, istupi ministrice Turković, kašnjenje s nabavkom vakcine, negativna refleksija na privredu – radi se o najneefikasnijem Vijeću ministara, naveli su zastupnici

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao smjenu Vijeća ministara BiH koju su pokrenuli poslanici SDP-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka. Uprkos ocjeni većine poslanika, uključujući i one iz SDA koji su dio vladajuće koalicije, da aktuelni saziv Vijeća ministara BiH nije ispunio niti očekivanja građana, niti ovog doma od prisutnih 41 poslanika tek je 13 poslanika glasalo za smjenu, 25 je bilo protiv i 3 su bila “suzdržana”.

ZAPOSLILA SINA, KĆERKU I ZETA

U burnoj raspravi koja je prethodila glasanju najviše zamjerki na rad ovog saziva Vijeća ministara izrečeno je zbog njegove nesposobnosti da adekvatno odgovori na migrantsku i krizu nastalu zbog pandemije covid 19.

Također, državnoj vladi zamjereno je što je u dosadašnjem mandatu u proceduru uputila tek četiri zakona, a koji se u stvari odnose na izmjene i dopune postojećih zakona.

S druge strane, poslanici i delegati u PSBiH uputili su u istom periodu 27 zakona.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović posebno se osvrnuo na odnos prema Unsko-sanskom kantonu i migrantskoj krizi koja je najviše pogodila taj kraj.

– S migrantskom krizom možemo vidjeti šta se dešava. Nekorektno je problem koji se dešava u USK adresirati Krajišnicima. Dajte ljudima ovlasti, dajte im novac pa tražite od njih odgovornost. Ovo što se u posljednje vrijeme dešavalo je pomoglo da objasnimo da je upravljanje migrantskom krizom u rukama Vijeća ministara nikako u rukama lokalne zajednice koja nema ni novac ni ovlast – rekao je Magazinović navodeći jedan od od razloga za smjenu Vijeća ministara.

Jasmin Emrić, poslanik A-SDA koji je uputio oštre kritike zbog toga što je s dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma skinuta informacija o migrantskoj krizi, pojasnio je zašto podržava smjenu Vijeća ministara.

– Podržavam ovu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vijeća ministara, jer smatram da je ovo dobar alat za nas zastupnike koji nismo zadovoljno radom Vijeća ministara da javnosti kažemo da nismo zadovoljni, jer javnost često od nas očekuje odgovore i smatra da mi sudjelujemo u uspavljivanju organa i institucija države BiH. Mi znamo, svjedoci smo, da u zadnjih godinu, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog nerada Vijeća ministara, sve institucije BiH su umrtvljene. Kao da imaju zimski san. Takav je osjeća i građana BiH koji traže od nas zastupnika da budemo aktivniji i pitaju nas zašto ne smijenite one koji ne rade i koji su neodgovorni – rekao je Emrić.

Aida Baručija (NB) kazala je kako je jedini moralan i racionalan potez da ovaj saziv bude raspušten.

– Ilegalno priređivanje igara na sreću, corona party, istupi ministrice Turković, kašnjenje s nabavkom vakcine, negativna refleksija na privredu – radi se o najneefikasnijem Vijeću ministara. Njihov nerad odražava se na živote građana. Ispred nas je težak period i nemamo luksuz da se nastavi s praksom nerada. Ne radi se o demagogiji i politikantstvu, svemu onom što spočitavaju oni koji ih podržavaju. Ovdje se radi o životima sugrađana i sugrađanki i da se stvari pomjere s mrtve tačke i to je jasno svima koji analiziraju dosadašnji nered i stanje u kojem se nalazimo – kazala je Baručija.

Poslanik SDA Adil Osmanović je pozvao predsjedavajućeg Tegeltiju da pokrene Vijeće ministara i da konačno počnu raditi, te je izrazio sumnje da ovaj saziv državne vlasti očigledno može uraditi više,ali da to iz nekog razloga ne želi.

Replicirao mu je poslanik SDS-a Dragan Mektić.

– Govoriti na takav način, tako negativno, pored takve kritike, pored takvih riječi ne znam kako možete da ne glasate za smjenu? Onda za to ne treba nikakav karakter – rekao je Mektić.

Na to je Osmanović ustvrdio da je kritika konstruktivna, te upitao “Šta je alternativa gospodine Mektiću? Ne vidimo neku drugu većinu koja bi preuzela odgovornost”.

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke podsjetio je da BiH BiH ima 14 kriterija koje treba ispuniti da bi uopšte dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, a da se po tom pitanju ništa ne radi. Posebno je kritikovao odnos ministrice vanjskih poslova BiH prema tom problemu.

– Za to pitanje je najodgovornije Ministarstvo vanjskih poslova BiH,a ministrica se niti jednom nije pojavila pred ovim domom iako je Ministarstvo vanjskih poslova udaljeno od Parlamenta BiH 500-600 metara vazdušne linije. Ta činjenica pokazuje koliko je taj resor zainteresiran da se pitanje 14 kriterija riješi. A, ne mogu opravdati svoj nedolazak ovdje pred Predstavnički dom putovanjima, jer posljednjih 10 mjeseci se nigdje nije putovalo. Potpuno je jasno da su i vlast i opozicija konsternirani radom ovog saziva Vijeća ministara. Sam čin usvajanja ove inicijative bi Evropskoj uniji da je barem neko u ovoj zemlji ozbiljan po pitanju želje da se nađemo u tom ekskluzivnom klubu – kazao je Arnaut dodajući da nakon što su i poslanici SDA kritikovali rad Vijeća ministara BiH ništa ne može opravdati njihov glas protiv ove inicijative.

Zukan Helez, poslanik SDP-a kazaoj e između ostalog da je ovaj saziv Vijeća ministara opterećen korupcijom, nepotizmom i ljubavnim aferama.

– Jedan ministar ili ministrica zaposlila je sina, kćerku i zeta, ima li većeg primjera nepotističkog ponašanja, sve su to razlozi ili da sami podnesu ostavku ili za smjenu – kazao je Helez.

HOĆE LI DOM NARODA PSBIH OSTATI DO IZBORA

Dženan Đonlagić, poslanik DF-a ocijenio je da aktuelni saziv Vijeća ministara mora i može bolje raditi. Ocijenio je i da je rad nekih ministarstava vidljiviji od drugih, pa je spomenuo Ministarstvo odbrane BiH s kojim rukovodi kadar DF-a, za koje je Đonlagić kazao da je “osvjetlalo obraz i imidž državi reagujući nedavno u migrantskom centru Lipa kod Bihaća”.

Đonlagić je podsjetio i da Vijeće ministara BiH ne može biti smijenjeno dok to ne potvrdi i Dom naroda PSBiH i da predlagači nemaju kapaciteta da dovedu rekonstrukciju Vijeća ministara do kraja. Indikativno je i da je Đonlagić kazao da posebno naglašava da “ne znači da će ovakav saziv Doma naroda PSBiH ostati do narednih izbora.”

On nije detaljnije pojašnjavao ovakav stav, a na reakciju poslanika Saše Magazinovića da je Đonlagić upravo rekao da će Predsjedništvo BiH raspustiti Dom naroda PSBiH, ali u “u šiframa” te da to treba jasno reći, Đonlagić je negirao da je takvo nešto rekao.

Jasno je da je Đonlagić unio dašak misterije u svoju opasku, što je kasnije učinio i njegov stranački kolega Zlatan Begić koji je također govorio o mogućnosti raspuštanja Doma naroda PSBiH u kontekstu deblokade određenih procesa. Međutim, ako se ima u vidu da je Željko Komšić, kadar DF-a i član Predsjedništva BiH, a da Predsjedništvo BiH i s dva glasa može raspustiti Dom naroda PSBiH u slučaju da se promijeni parlamentarna većina u Narodnoj skupštini RS-a ili klubovima Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda FBiH, evidentno je da se poslanici DF-a sada „igraju“ s tom mogućnošću koja je i ranije spominjanja kao izvjesna. No, upitno je hoće li ovaj scenarij biti eventualno iskorišten zarad interesa države ili uskostranačkih interesa.

To posebno treba reći u svjetlu najava i iz SDA da ukoliko se nastave blokade da će i oni u narednih pola godine podržati smjenu Vijeća ministara, a ovaj period korespondira s onim koji spominje i opozicija u RS-u za moguću promjenu većine u NSRS što otvara pretpostavke za reakciju Predsjedništva BiH u smislu odluke o raspuštanju Doma naroda PSBiH.

Po okončanju rasprave poslanicima se obratio i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je odbacio sve optužbe na račun institucije na čijem je on čelu. Kazao je da je jedina mana vlade na čijem je čelu to što nije dobro o onom što su radili komunicirano sa javnošću.