Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ZDK

Nisu se mogli dogovoriti ko će biti novi ministar, kažu da je “presjekao” Željko Komšić

Sarajevo: Izjave nakon sjednice Predsjedništva gdje je Dodik doveo harmonikaša
18.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sjednice Predsjednistva BiH medijima su se obratili Zeljko Komsic i Sefik Dzaferovic. Medijima nije bilo dozvoljeno snimanje Sjednice, a Dodik je u kabinet doveo harmonikasa. Clan Predsjednistva Milorad Dodik najavio je posebnu konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Adnan Sirovica novi kandidat DF-a za ministra za boračka pitanja ZDK-a

Maglajlija Adnan Sirovica bit će novi kandidat Demokratske fronte za ministra za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona – potvrdio je Feni predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora DF-a ZDK-a Goran Bulajić.

Sirovica će biti kandidat za tu poziciju umjesto Ibrahima Smajića iz Zenica, koji je prvobitno bio dobio podršku kantonalne organizacije te stranke.

– Nakon pritiska iz nekih boračkih organizacija, predsjednik Željko Komšić je ‘presjekao’ te odlučio umjesto Smajića da naš kandidat bude Sirovica. Radi se o kandidatu koji je također bio u proceduri za naš izbor. Sirovica je sin ‘Zlatnog ljiljana’ – kaže Bulajić, navodeći da upravo završavaju proceduru slanja novog prijedloga Komisiji za izbor i imenovanje Skupštine ZDK-a.

Danas će s početkom u 15 sati, predsjednici klubova političkih stranaka održati sjednicu Kolegija Skupštine na kojoj će se donositi odluka o terminu sjednice na kojoj bi trebala biti izabrana nova Vlada. Predsjedavajući Dejan Kovačević najavljuje kako bi sjednica trebala biti održana u petak, 23. decembra.

Nakon promjene kandidata za poziciju ministra za boračka pitanja, nova Vlada ZDK, za koju je imenovana mandatarka Amra Mehmedić iz Zenice, trebala bi izgledati ovako;

Samir Šibonjić iz Zavidovića (privreda, NES), Dženana Čišija iz Visokog (finansije, DF), Vinko Marić iz Žepča (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, BHI-KF), Benjamin Sinanović iz Zavidovića (unutrašnji poslovi, SDP BiH), Boško Jefić iz Zenice (obrazovanje, nauka, kultura i sport, SDP BiH),

Danijel Pašić iz Tešanj (prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline, SDPBiH), Tanja Radoš-Kisić iz Žepče (zdravstvo, HDZ BiH), Adnan Sirovica iz Maglaja (boračka pitanja, DF), Zlatko Jelić iz Usore (rad, socijalna politika i izbjeglice, HDZ) te Edin Hasaničević Tešanj (pravosuđe i uprava, Naša stranka).