Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podijeljeni

Nisu sve škole u Kantonu Sarajevo jutros stupile u štrajk

ucenici ucionica skola nastava
Foto: Screenshot/ YouTube

Kolegama koje su se izjasnile da žele štrajkovati to smo omogućili – Oglasio se i Sivro

U osnovnim školama u Kantonu Sarajevo jutros je održan štrajk upozorenja, a bit će nastavljen tokom prva dva časa u drugoj smjeni, i tako do daljnjeg. Međutim, u nekim školama nastava uopće nije bila obustavljena, dok ima i onih gdje štrajkuje samo dio nastavnika. 

U JU Osnovna škola Hadžići potvrdili su za Fokus da se redovno odvijaju časovi i sve ostale aktivnosti i da niko od radnika nije štrajkovao niti za sada imaju namjeru. S druge strane, postoje škole gdje je stav uposlenika o štrajku bio podijeljen, ali je svima omogućeno da ostvare svoja prava. Tako su oni koji su željeli imali pravo ne održati časove, dok je za druge ovo bio uobičajen radni dan. Iz OŠ Grbavica II obavijestili su roditelje o održavanju štrajka, s tim da su naveli da će svi nastavnici biti u učionicama sa učenicima. Časove realiziraju samo oni koji nisu u štrajku.

Manje od polovine radnika u OŠ Hrasno podržalo štrajk

Slična situacija i u OŠ Hrasno. Tamo je provedena anketa koja je pokazala da su u većini radnici koji ne želi štrajkovati. 

– Sindikalna povjerenica nam je na bolovanju pa je Sindikalni odbor naše podružnice omogućio kolegama da glasaju da li su za štrajk. Jedan broj njih, tačnije 39 posto se izjasnilo da jeste. Vijeće roditelja tražilo je informaciju da li će slati djecu u školu, pa je Sindikalni odbor na osnovu izjašnjenja kolega zauzeo stav da nema uslova za kolektivni štrajk. Kolegama koje su se izjasnile da žele štrajkovati to smo omogućili. Oni će biti u učionici sa djecom ali neće realizirati čas. Znači, neće se pripremati za čas, radit će na pedagoškoj dokumentaciji ili nešto drugo. Riješili smo na taj način, napravili kompromis koliko smo mogli. Bitno je da nema haosa i da je ostvareno pravo svakoga ko želi ili ne želi štrajkovati – kazala je Fokusu direktorica Nermina Planinčić.

U međuvremenu, školama je upućen dopis iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u kojem se navodi da do danas nije zaprimljena Odluka o štrajku upozorenja koji organizuje Sanostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo. 

– Neformalno smo dobili odluku o štrajku upozorenja, te Vas s tim u vezi obavještavamo da je neophodno da dosljedno poštujete relevantne propise kojima je regulisano pitanje štrajka – navodi se u dopisu koji potpisuje ministrica Naida Hota Muminović.

Nema plate bez nadoknade nastave

Dalje je skrenuta pažnja na član 154. Kolektivnog ugovora kojim se definišu prava i obaveze radnika koji učestvuju u štrajku. 

naida hota muminovic
Foto: Fena/ Arhiva
Nida Hota Muminović: Traži se ostavka ministrice

– Neophodno je isti primijeniti prilikom obračuna plaća i naknada iz radnog odnosa – poručeno je iz Ministarstva. 

Inače, tim članom definisano je, pored ostalog, da „radniku koji je učestvovao u štrajku, organizovanom u skladu sa Zakonom o štrajku i ovim Kolektivim ugovorom, nakon nadoknade nastavnih sati ili radnih dana provedenih u štrajku, pripada pravo na naknadu njegove plate i ostalih naknada shodno nadoknađenim radnim satima“. U prevodu, časovi koji ne budu nadoknađeni neće biti ni plaćeni. 

Osim toga, Ministarstvo je od škola zatražilo da dostave informacije o broju nastavnika i ostalih radnika koji učestvuju u štrajku, te ukupnom broju časova koje je potrebno nadoknaditi, kao i informaciju o načinu realizacije podrške za učenike sa individualnim prilagođenim programom.

Sivro: Vlada je prekršila dogovor, pričaju o platama, a mi o standardima i kvalitetnom obrazovanju

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor Sarajevo Saudin Sivro kazao je da je prvi dan štrajka upozorenja u osnovnim školama, koji je trajao prva dna nastavna časa, u potpunosti uspio te da samo 15 posto prosvjetnih radnika nije stupilo u štrajk.

saudin sivro
foto: fena
Saudin Sivro

Najavio je da će štrajk upozorenja biti održan sutra i prekosutra te da će, ukoliko ih Vlada KS ne pozove na razgovor, 19. aprila održati sjednici na kojoj će donijeti rigoroznije mjere.

Sivro je optužio Vladu da je prekršila dogovor od 12. februara te da mora odgovarati prosvjetnim radnicima i roditeljima, jer je obrazovanje dovedeno u takvu situaciju.

– Nadali smo se da će nas Vlada KS pozvati na razgovore nakon pres-konferencije na kojoj je najavljen štrajk, 12. februara, ali do danas, Vlada nas još nije pozvala na razgovor. Oni pričaju o platama, a mi o standardima i kvalitetnom obrazovanju – kazao je.

Sivro navodi da su direktori osnovnih škola danas zaprimili akt Ministarstva od kojih se traži da im dostave razne dokumente, što oni smatraju pokušajem osujećenja štrajka te da će adekvatno, u saradnji s advokatima, odgovoriti na to.

Neki direktori prekršili Zakon o štrajku

Također je dodao da su neki direktori prekršili Zakon o štrajku, jer su pozvali djecu da dođu na nastavu, iako se u tim školama od 20 do 40 posto prosvjetnih radnika ranije izjasnilo da će se priključiti štrajku.   

Sivro naglašava da su njihovi zahtjevi prilično jasni i artikulisani, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja.

– Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku – kazao je Sivro.