Nivo čestica prašine Kantonu Sarajevo u opadanju

Sarajevo opet prekrio gusti smog i magla

Nivo koncentracije čestica prašine, suspendovanih čestica PM 10 prema jutrošnjim podacima izmjerenim na automatskoj mobilnoj stanici koja je smještena na Ilidži iznosi 41,41 mikrograma po metru kubnom što je daleko bolje stanje u odnosu na protekle dane, javlja Anadolu Agency (AA).

Nešto veća je koncentracija sumpornog dioksida u odnosu na protekle dane čije prisustvo prema jutrošnjim mjerenjima iznosi 85,43 mikrograma po metru kubnom, ali je i dalje u granicama vrijednosti (do 125 mikrograma po metru kubnom).

Inače, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo jučer su saopćili kako rezultati mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama.

“Prema zvaničnim informacijama iz Federalnog Hidrometeorološkog zavoda o vremenskim uslovima za područje Kantona Sarajevo, ne postoje uslovi za proglašenje epizode ‘Pripravnost’ predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo. Prema sinoptičkoj prognozi u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa padavinama, bez temperaturne inverzije”, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naime, praćene koncentracije tokom jučerašnjeg dana ukazivali su na izrazit trend povećanja koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama. Ostali praćeni parametri za ovaj period nisu bilježili prekoračenja satnih vrijednosti predviđenih Planom interventnih mjera.

“Vrijednosti koncentracija sumpor dioksida i azot dioksida ne bilježe prekoračenja tolerantne satne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka”, navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naglasili su da bez obzira što se nisu stekli uslovi za proglašenje jedne od epizoda preporuka za cjelokupno stanovništvo je da smanje kretanje na minimum. Molimo građane da u ovom periodu se pridržavaju zdravstvenih preporuka koje su objavljene u javnosti. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike. Potrebno je izbjegavati do promjene vremenske prognoze bilo kakvu aktivnost koja iziskuje boravak van zatvorenih prostora kao i fizičko- rekreativne aktivnosti.

Inače, izmjerene vrijednosti koncentracija PM10 5. januara na poluautomatskoj stanici ¨Otoka¨ 275,1 mikrograma po metru kubnom, a na mobilnoj stanici ¨Ilidža¨ 254 mikrograma po metru kubnom.