Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Solidarnost u vrijeme krize

Njemačka donirala 12 respiratora bolnicama širom BiH

respiratori_njemacka_donacija

I u doba globalne pandemije, Njemačka je uz Bosnu i Hercegovinu, a ova donacija je dio naše stalne podrške ovoj zemlji i treba da bude doprinos da zajedno prebrodimo ova teška vremena – istakla je ambasadorica Uebber

Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber danas je u Sarajevu zajedno s predstavnikom Kriznog štaba Federacije BiH, prim. dr. Goranom Čerkezom i rukovodiocem RC Istočno Sarajevo, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Vladom Miovčićem, preuzela 12 respiratora proizvođača Dräger u vrijednosti od ukupno 350.000 eura koje je Vlada Savezne Republike Njemačke odlučila donirati bolnicama diljem Bosne i Hercegovine.

Respiratori će biti donirani bolnicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, Tuzli i Novoj Bili. Respirator za bolnicu u Novoj Bili je već isporučen.

– Sloga je važna posebno u kriznim vremenima. Njemačka je i u doba globalne pandemije uz Bosnu i Hercegovinu. Ova donacija je dio naše stalne podrške ovoj zemlji i treba da bude doprinos da zajedno prebrodimo ova teška vremena – istakla je ambasadorica Uebber.

Ova donacija se realizuje u saradnji sa saveznom ustanovom Bundesanstalt Technisches Hilfswerk-THW (civilna zaštita Njemačke).

Kako je saopćeno iz Ambasade SR Njemačke u BiH radi se o kvalitetnim uređajima za umjetno disanje i pripadajućoj opremi za koje je osigurano održavanje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osim toga, za bolničko osoblje će biti organizovana obuka za rad na ovim aparatima.