BiH

Njemačka kancelarka pozdravila Sarajlije ispred Katedrale (VIDEO)

09/07/2015

U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevazići i smatramo da su oni posebno komplikovani, ali da cjelokupna regija može prosperirati samo tada ako se Bosna i Hercegovina dobro razvije – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Nama je, istaknula je ona, drago što je stupio na snagu Sporazum o stabolizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

– Sada se pred nama nalazi naredni korak, a to je put ka statusu zemlje kandidatkinje i na tom putu imamo zadatak, a to je donošenje reformske agende. Govorili smo o tome da je sprovođenje reformske agende s jedne strane lako, ali s druge strane sa sobom nosi teške odluke. Iz tog razloga smo govorili o tome kako, s druge strane, možemo pokazatu, ukazati na perspektive upravo u suzbijanju nezaposlenosti – kazala je Merkel.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je iskazao istinsko zadovoljstvo jako dobrim međusobnim odnosima.

angela-merkel-sa1

– Vrlo jasno sam rekao da BiH nije idealna zemlja u kojoj je sve organizirano kako treba, ali je zemlja koja u poređenju sa teškoćama koje je imala, ipak dobro funkcionira i otvara prostor i perspektivu ljudima koji su okrenuti budućnosti da nađu rješenja i omoguće bolji život svima – kazao je Ivanić.

Po njegovim riječima, „previše je stvari koje nas u BiH dijeli da bi se time trebali toliko baviti, ali jednako tako ima puno stvari koje nas spaja, a to je potreba da imamo bolje obrazovanje, da imamo više radnih mijesta, da imamo više pozitivnog pristupa“.

– U tome smo izuzetno zahvalni Njemačkoj i drugim zemljama, a Njemačkoj posebno, na posljednjoj inicijativi koja nam je ponuđena i otvaranju jasne evropske perspektive za BiH. Moja poruka je bila, kao i poruka ostalih članova Predsjedništva BiH, da ostanu uz nas. Da bez obzira na izazove, nerazumijevanja ponekad, sukobe koje imamo u BiH, ostanu čvrsto, podrže potrebu reformi, ali i političke ličnosti koje su okrenute kompromisu, jer kompromis je ono što je BiH u ovom trenutku potrebno – kazao je Ivanić.

DSC_9902

Merkel u Memorijalnoj galeriji Srebrenica 11/07/95

Nakon sastanka s političkim zvaničnicima, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u jednodnevnu posjetu BiH, je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem obišla Memorijalnu galeriju Srebrenica 11/07/95 u Sarajevu.

Merkelova je tražila da joj neko opiše kakvo je to zlo koje čovjek može napraviti čovjeku.

Preživjeli Srebreničanin Hasan Nuhanović kancelarki Merkel ispričao je u kratkim crtama šta se dogodilo prije 20 godina u Srebrenici, prezentirao i analizirao izložene fotografije na kojima je izložena patnja, tuga, bol, ranjavanje Srebreničana.

– Ja sam preživio te događaje, moja porodica bila je tamo. Ispričao sam ukratko šta se dešavalo, ali sam na kraju tražio, ne samo u svoje ime nego i uime drugih preživjelih građana BiH i regiona da nam pomogne sada, 20.godina nakon tog događaja, da naša djeca ne dožive nešto slično – kazao je Nuhanović.

Zahvaljujući čitaocu Fokusa možete vidjeti trenutak kada se kancelarka odvojila od pratnje i pozdravila sa Sarajlijama…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.