Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrijedna donacija

Njemačka podrška javnim komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama u borbi protiv pandemije

Screenshot 2020-12-02_12-32-28-625

Isporučeni paketi pomoći sadrže dezinfekciona sredstva, maske, rukavice, zaštitna odijela i vizire, a gradovi obuhvaćeni distribucijom su Bijeljina, Bihać, Novi Travnik, Gračanica, Cazin, Ugljevik, Tešanj, Žepče, Travnik, Busovača i Jablanica

U ime Njemačke vlade, GIZ je predao drugi dio zaštitne opreme i dezinficijensa Udruženju poslodavaca komunalnih preduzeća (UPKP FBiH) i Asocijacija za upravljanje čvrstim otpadom (BASWA) za jedanaest odabranih javnih komunalnih preduzeća u Bosni i Hercegovini kao vid podrške u borbi protiv pandemije COVID-19.

Ukupna vrijednost paketa je 50 hiljada eura, što će omogućiti komunalnim službama da građanima pruže odgovarajuće usluge i odgovore na visoke higijenske standarde u zaštiti zaposlenih, radnih mesta i javnih površina.

Prema riječima Selima Babića, predsjednika UPKP FBiH, usluge vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda, kao i odvoz i upravljanje otpadom se odvijaju bez teškoća.

Upravo zbog stanja pandemije ulažu se i dodatni napori da nijednog momenta ne budu dovedeni u pitanje kontinuitet pružanja komunalnih usluga, posebno vodosnabdijevanja i kvalitet vode.

„Saradnja Udruženja/Udruge poslodavaca komunalne privrede/gospodarstva u Federaciji BiH (UPKP FBiH), odnosno javnih komunalnih preduzeća koja su naše članice, sa GIZ-om je veoma važna, s obzirom na specifičnost, ali i obim poslova koje realiziraju. Takve aktivnosti omogućavaju praćenje globalnih trendova iz oblasti komunalnih usluga i integraciju u procese koji će u budućnosti biti presudni, posebno za male zemlje u razvoju kao što je BiH,“ kaže Babić.

Babić još ističe da je „UPKP FBiH potpisalo sporazum o saradnji sa GIZ-om za nekoliko projekata iz sektora vodosnabdijevanja i odvodnje i sektora zbrinjavanja komunalnog otpada, čiji cilj je edukacija naših članica i jačanje kapaciteta samog Udruženja, što naravno otvara brojne druge poslovne mogućnosti“.

Iz UPKP FBiH ističu da posebnu vrijednost podrške Njemačke razvojne saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19 imaju za manje lokalne zajednice.

Gospodin Peter Wolf, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih usluga je naglasio: „Cilj nam je da podržimo modernizaciju opštinskih usluga, kroz regionalno umrežavanje i saradnju. Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, lokalne samouprave i komunalna preduzeća su više nego ikad pod pritiskom da pruže adekvatne usluge i odgovore visokim higijenskim standardima“.

Isporučeni paketi pomoći sadrže dezinfekciona sredstva, maske, rukavice, zaštitna odijela i vizire, a gradovi obuhvaćeni distribucijom su Bijeljina, Bihać, Novi Travnik, Gračanica, Cazin, Ugljevik, Tešanj, Žepče, Travnik, Busovača i Jablanica.

Ovo je drugi dio donacije Njemačke vlade kojim su obuhvaćena JKP koja se bave zbrinjavanjem komunalnog otpada, a prvi dio pomoći dobila su vodovodna preduzeća iz Gračanice, Sanskog Mosta, Srebrenika, Velike Kladuše, Gradiške, Kotor Varoši, Laktaša, Prnjavora, Trebinja i Banja Luke.

Edin Kekić predsjednik Pododbora UPKP FBiH za vodosnabdijevanje i odvodnju i direktor JKP „Vodovodi i kanalizacija“ iz Velike Kladuše, istakao je da građani u ovoj teškoj i kriznoj situaciji očekuju da vodovodna preduzeća pruže kompletnu uslugu i upravo zbog svoje uloge i značaja obavlja se rad u izuzetno teškim uslovima.

Posebno treba naglasiti napor koji uposlenici vodovodnih preduzeća obavljaju svakodnevno brinući o higijensko-zdravstvenoj ispravnosti vode," kaže Kekić i dodaje: “GIZ je uz nas u ovim vrlo teškim vremenima. Ta donacija će indirektno poboljšati kvalitet naših usluga kroz kontinuirano vodosnabdjevanje naših građana kao i obezbjeđivanje sanitarno-higijenskih uvjeta kako radnih prostorija, skladišnih prostora, kancelarija i slično kao i za zaštitu radnog osoblja uposlenika komunalnih preduzeća od COVID-19 virusa.”

Ovo je regionalna inicijativa u okviru Njemačke razvojne saradnje, a ukupna vrijednost podrške javnim komunalnim preduzećima u suzbijanju pandemije COVID-19 za svih šest zemalja zapadnog Balkana iznosi 400.000 eura. Opremu je isporučio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu-Modernizacija općinskih usluga.