Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka podržava “Mirovni odgoj na licu mjesta” sa 100.000 eura

njemacka ambasada u sarajevu

Njemačka podržava „Mirovni odgoj na licu mjesta“ sa 100.000 eura Pokrenuti dijalog između mladih ljudi u Bosni i Hercegovini je glavni cilj njemačkog poticaja.

Tim povodom je njemački ambasador Hellbach 9.juna potpisao odgovarajući ugovor o podršci sa Brankom Todorovićem iz „Helsinškog komiteta za ljudska prava u Republici Srpskoj“.

Projekat „Helsinškog komiteta za ljudska prava u Republici Srpskoj“ se odnosi na jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini: Poboljšanje školskog obrazovanja.

Cilj projekta je da se učenicima omogući odgoj baziran na činjenicama, stavljajući u fokus poštenje i da se oslanja na ljudska prava. Obrazovanje, ljudska prava i pomirenje su prioritetni ciljevi Njemačke, koji posebno i u okviru njemačkog predsjedavanja OSCE-om u 2016. dolaze do izražaja.

Njemačkog donatora je pridobio program „Obuka za mir“- time bi se pozitivno uticalo na konfliktne stavove omladine i jačala sposobnost za učenje i unaprijedilo rješavanje konflikata.

Ovo bi se trebalo, između ostalog, ostvariti „Putujućim školama za mir“. Učešče će uzeti najmanje 80 mladih različitog porijekla.

Zajedno sa svojim učiteljima će se u Srednjoj Bosni i u regiji Posavina suočiti sa tamo počinjenim povredama ljudskih prava i uz uputu obraditi različite verzije događaja na licu mjesta.