Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

molekularno biološki test

Njemačka priznala PCR testove iz BiH, koštaju 200 KM

Test in Laboratory
Close up of unrecognizable scientist dropping blood samples in test tubes while working on research in laboratory, copy space

Tako će, naprimjer, četveročlanu porodicu iz BiH koja je planirala otići u Njemačku PCR testovi koštati 800 KM

Ambasadi BiH u Njemačkoj tamošnje nadležne službe potvrdile su da je BiH na listi zemalja čiji se molekularno biološki test ili PCR testovi na koronavirus sada priznaju.

Naši državljani će uz negativan validan test iz ovlaštenih bh. laboratorija, ne stariji od 48 sati, moći biti izuzeti od zahtjeva ta karantin.

A koliko košta PCR test u BiH istražila je prije nekoliko dana Al Jazeera.

Bh. građani komercijalne PCR test mogu uraditi u verificiranim laboratorijama u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i Zenici, a cijena testiranja u prosjeku košta 200 konvertibilnih maraka. Tako će, naprimjer, četveročlanu porodicu iz BiH koja je planirala otići u Njemačku PCR testovi koštati 800 KM.

Pojašnjavajući način na koji su formirane cijene PCR testiranja u javnozdravstvenim institucijama u BiH, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli su da je cijenu PCR testiranja na SARS-CoV-2 u iznosu od 215 konvertibilnih maraka utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

“Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je ovu cijenu utvrdio sukladno svojim ovlastima iz članka 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i propisanoj metodologiji. Cijena se odnosi isključivo na komercijalno testiranje, odnosno testiranje na zahtjev građana, dok se testiranja koje se obavljaju svakodnevno na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja”, kazala je Maja Kojović, glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglasila je kako prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe (na zahtjev građana), verificirane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koja im je nabavljena iz sredstava budžeta na svim nivoima, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava.

“Svugdje u BiH je cijena komercijalnog PCR testa oko stotinu eura (200 konvertibilnih maraka). Cijena je formirana na osnovu cijena samih testova, ali i kompletne prateće opreme koja ide uz njih. Cijenu smo formirali na osnovu toga”, rekla je Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS-a.