Njemačka vlada donirala 1,2 miliona eura za humanitarno deminiranje u BiH

deminer222

Ugovor kojim Savezna Republika (SR) Njemačka stavlja na raspolaganje sredstva od 1,2 miliona eura za humanitarno deminiranje u Bosanskoj Krupi, Gračanici, Vogošći i Doboju, potpisali su danas ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach i predstavnik Organizacije Enhancing Human Security (ITF) Damjan Bergant.

Ovim sredstvima bit će angažirane isključivo bosanskohercegovačke firme za poslove čišćenja mina u raznim dijelovima BiH.

Također, vlada Njemačke će putem direktne dodjele sredstava staviti na raspolaganje oko 500.000 eura organizaciji “Norwegian People's Aid” (NPA) da bi mogli nastaviti čišćenje mina na području Doboja/Usore.

Ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach kazao je da se današnjim potpisivanjem ugovora nastavlja dugogodišnja saradnja s ITF-om, koji je njihov najvažniji partner.

Pojasnio je da je dio angažmana ITF-a zapravo saradnja gdje se fokusiraju na otkrivanje mina i njihovo uklanjanje te podsjetio da podrška Njemačke uklanjanju mina u BiH traje već 20 godina i da su u te svrhe do sada dodijelili oko 40 miliona eura.

Predstavnik ITF-a Damjan Bergant kazao je da je ITF prisutan u BiH još od 1999. godine te da će ovdje ostati do “posljednje mine”.

Istakao je da je SR Njemačka jedan od najvećih donatora ITF-a te da je do sada putem ove organizacije donirala više od 24 miliona eura za različite projekte.

Dodao je da je samo u BiH Savezno ministarstvo za vanjske poslove Njemačke doniralo gotovo 18 miliona eura, čime je ITF od mina očistio 16,6 km2 zemljišta na 424 lokacije.