Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dietmar Koster

Njemački europarlamentarac: Schmidtov prijedlog bi učvrstio etničke podjele u zemlji

Dietmar Koster fb

“Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, sa svojim ovlastima, želi provesti izbornu reformu za predstojeće izbore 2. oktobra čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji”, naveo je Koster

Nastavljaju se nizati reakcije povodom namjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne Izborni zakon pa se, shodno tome, sada oglasio i Dietmar Koster, zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu Evropskog parlamenta.

Koster je na Facebooku poručio da je BiH potrebna reforma biračkih prava koja odgovara principu jednakog glasanja za sve.

“Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, sa svojim ovlastima, želi provesti izbornu reformu za predstojeće izbore 2. oktobra čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji”, naveo je Koster.

Naglasio je da bi se takvim rješenjem predstavnicima naroda koji u pojedinim kantonima čini manje od tri posto stanovništva onemogućilo da se kandiduju za Dom naroda Federacije BiH.

“Ne samo da je ovo pravno sporno, već bi politički značilo veliki korak unazad za Bosnu i Hercegovinu u prevazilaženju etničke podjele zemlje. Bosni i Hercegovini je potrebna reforma glasačkog prava koja odgovara principu ravnopravnog glasanja za sve. Ovo je standard u Evropskoj uniji. Prijedlog visokog predstavnika Schmidta je u suprotnosti s odlukom Evropskog parlamenta od 6. jula ove godine”, zaključio je Koster.