Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački mediji: Sjednice Predsjedništva BiH preko Skajpa?

dodik dzaferovic sefik

Na opštim izborima, održanim ove nedjelje u BiH, nacionalistički HDZ je preživio težak poraz. Hrvati su izabrali socijaldemokratu, a Srbi i Bošnjaci ponovo nacionaliste, piše štampa na njemačkom jeziku, prenosi Deutsche Welle.

“Dragan Čović, koji je na prethodnim izborima 2014. izvojevao jasnu pobjedu u trci za Predsjedištvo BiH, je preživio težak poraz”, piše Adelhajd Velfl u bečkom listu Standard.

„Sada je pak za predstavnika hrvatskog naroda u tročlanom Predsjedništvu izabran predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić. Komšić sebe vidi kao zastupnika svih Bosanaca, ne razmišlja nacionalistički već je nešto kao socijaldemokrata”, piše list i naglašava kako su „u ovoj višenacionalnoj državi na strani Srba i Bošnjaka prošli nacionalisti, dok su Hrvati izabrali umjerenog kandidata”.

Standard piše kako većina stanovništva u BiH osjeća da pripada jednoj od tri grupe naroda: Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.

„Ali, ima i građana koji se jednostavno osjećaju Bosancima i nije im važna pripadnost jednoj od ovih grupa. A ove grupe se definišu po imenu i prezimenu. Oni koji imaju katolička imena podrazumijeva se da su Hrvati, koji imaju pravoslavna Srbi, a muslimanska Bošnjaci. Ovakvo nacionalističko razmišljanje dominira u najvećem broju država na Balkanu.”

Standard napominje kako je Čović vidno šokiran izašao na konferenciju za novinare i za svoj izborni poraz okrivio Bošnjake, rekavši kako su „oni izabrali dva člana Predsjedništva”.

„Političari poput Čovića smatraju da je nelegitimno da građani s muslimanskim imenima biraju političare s katoličkim imenima kao na primjer Komšića. (…) On izražava sumnju da Komšić može da zastupa ‘sve Hrvate’. A taj spor o zastupanju je prastar, još kada je Komšić 2006. i 2010. izabran kao predstavnik hrvatskog naroda za Predsjedništvo BiH.

Već tada je iz HDZ-a stigla oštra kritika, jer ta partija smatra da ima ekskluzivno pravo da zastupa Hrvate u Bosni i Hercegovini. Čović je već u nedjelju uveče zaprijetio konsekvencama i kazao kako bi mogla da izbije ‘besprimjerna kriza’.” (…)

List piše da je kao predstavnik bošnjačkog naroda pobijedio pravnik Šefik Džaferović, iz „najveće bošnjačke i takođe nacionalistički orijentisane SDA, ispred Denisa Bećirovića iz SDP-a”.

„No, u poređenju sa izborima 2014. kandidat SDA je dobio znatno manji broj glasova. I ovdje se pokazuje trend u Federaciji BiH da prednjače socijaldemokratski političari u odnosu na nacionaliste. Kao predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvo BiH je izabran Milorad Dodik, dosadašnji predsjednik Republike Srpske. Dodik je ekstremno nacionalistički orijentisani političar koji želi da uništi Bosnu i Hercegovinu i forsira nezavisnost Republike Srpske. (…)

Ovo je prvi put da se Dodik kandiduje za člana Predsjedništva BiH. Uoči ovih izbora je najavio da neće ići u Sarajevo, gdje je sjedište Predsjedništva BiH, već da će slati svog predstavnika ili će se u sjednice uključivati Skajpom.”