Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojačano prisustvo policije

Njemački TAZ: Hermetički zatvorena Povorka ponosa u Sarajevu

Foto: D. B. /Fokus.ba

Pristup su imali samo oni koji su dobili narukvicu od organizatora. Čak je i međunarodnim novinarima bio zabranjen pristup; ni pozivanje na slobodu štampe nije urodilo plodom

Njemački TAZ piše o Povorci ponosa u Sarajevu i prisustvu policije, što je izazvalo veliku diskusiju u gradu.

„Kada su se prvi demonstranti okupili u subotu poslijepodne ispred Narodnog pozorišta u glavnom gradu BiH na Paradi ponosa, umarširala je policija. Najprije nije bilo jasno želi li zaštiti ili zastrašiti oko 2.000 pripadnika LGBTQ zajednice i njihovih pristalica. Policajci su također bili raspoređeni po ulici koja vodi prema centru grada. Ali sve je ostalo mirno, prenosi DW.

Trg ispred opere, gdje je održan završni miting, bio je hermetički zatvoren. Pristup su imali samo oni koji su dobili narukvicu od organizatora. Čak je i međunarodnim novinarima bio zabranjen pristup; ni pozivanje na slobodu štampe nije urodilo plodom. Policajci su, kako su rekli, slijedili uputstva “iz vrha”.”

TAZ piše i kako je uoči Prajda, “gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP), odbila je da Vijećnicu osvijetli duginim bojama”. “Organizatori su protestirali zbog toga jer je Vijećnica često osvijetljena iz mnogo manje važnih razloga. Međutim, konzervativno-religiozni slojevi stanovništva osporili su to i izvršili pritisak.”

U tekstu stoji i da je nekoliko dana ranije, “Sebija Izetbegović iz tabora muslimansko-bošnjačke nacionalne stranke SDA tražila je da se demonstranti okupe na stadionu umjesto da izazivaju haos u saobraćaju”. Dodaje se da su drugi čak “pozvali pobožne katolike, pravoslavce i muslimane u zemlji da nasilno krenu u akciju protiv ‘kvaritelja naše omladine’. Međutim, to nije imalo odjeka.”

“I dok su prije nekoliko godina na Povorci ponosa prebijači militantnih selefija napadali demonstrante, sada su samo turisti, koji su šetali starim gradom, pokazivali radoznalost i iznenađenje prisustvom policije”, piše Tageszeitung iz Berlina.