BiH

misija eufor-a

Njemački vojnici u utorak stižu u BiH: “To je jasna poruka Bundestaga”

14/08/2022
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar podsjeća da je odlukom vladajuće koalicije Bundestaga usvojena rezolucija pod nazivom "Pružiti podršku BiH na putu u bolju budućnost" kojom se traži veći angažman Njemačke kod nas

U utorak u Bosnu i Hercegovinu stižu prvi vojnici njemačkog kontingenta u okviru misije EUFOR. Radi se o 50 vojnika. Kako je za BHRT potvrđeno, lokacije na koje će trupe biti raspoređene još nisu potvrđene. Vojnopolitički stručnjaci ističu da je slanje dodatnih trupa jaka poruka Rusiji, Balkanu, ali i Evropi.

Nakon decenije Njemačka je odlučila ponovo sudjelovati u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, koja je, poručuju vojni stručnjaci, od izuzetnog značaja za misuju ALTEA ali i šire. Bivši predstavnik BiH u NATO-u Alija Kožljak pojašnjava da je dolazak dodatnih trupa jasna potvrda nastojanja EU da odgovori na novonastalu sigurnosnu situaciju u BiH, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Pozivaju se na potrebu popune, kako kažu sigurnosnog vakuma zbog novonastale situacije koju oni direktno dovode u vezu sa osnaženim i odlučnim djelovanjem srpskih separatističkih snaga u BiH i kako kažu te snage imaju direktnu podršku Moskve”, kazao je Kožljak.

Kožljak pojašnjava i poruku dolaska novih trupa u BiH.

“Poruka Rusiji da je Njemačka kao jedna od vodećih evropskih država privržena potpunom izvršenju mandata EUFORA, Balkanu i Srbiji i Hrvatskoj i BiH da je Njemačka svjesna ruskog uticaja u regionu, te da se otvoreno protivi njegovom širenju i destruktivnom djelovanju, a Evropi, da se na evropskoj sceni pojavljuje jedna nova velesila, a to je Njemačka”, smatra Kožljak.

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar podsjeća da je odlukom vladajuće koalicije Bundestaga usvojena rezolucija pod nazivom “Pružiti podršku BiH na putu u bolju budućnost” kojom se traži veći angažman Njemačke kod nas.

“Ovo osoblje EUFOR-a će dodatno ojačati kapacitete u štožeru ove formacije i lot timove za vezu, koji se nalaze na 17 lokacija u oba entiteta u BiH i oni na nepristrasnoj osnovi vrše osmatranje situacije”, navodi Kozar.

Iz EUFOR-a poručuju da raspored trupa još nije poznat, a iz NATO-a da se slažu sa EU o potrebi sigurnog okruženja u BiH radi očuvanja postignutih rezultata.

“NATO logistički podržava trenutnu misiju EU (EUFOR) u okviru Berlin plus aranžmana. Naša saradnja sa Evropskom unijom je i dalje neophodna i nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama”, saopćeno je.

Vojni stručnjaci podsjećaju da brojno jačanje EUFORA treba shvatiti kao preventivnu mjeru koja ima za cilj očuvanje sigurnosne situacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.