Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fact-checking

Nobelovka Maria Ressa na konferenciji GlobalFact u Sarajevu 

Maria Ressa
Maria Ressa

Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagrade za mir, dolazi na najveću svjetsku fact-checking konferenciju, koja se ove godine održava u Sarajevu

U Sarajevu se od 26. do 28. juna održava jedanaesti GlobalFact, najveća i najutjecajnija svjetska konferencija koja okuplja medijske redakcije posvećene provjeri činjenica.

Među glavnim govornicima na konferenciji bit će i Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2021. godine. Ressa je ovu nagradu dobila kao priznanje za svoje napore “da zaštiti slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir”. 

Maria Ressa je suosnivačica Rapplera, online medija sa sjedištem na Filipinima, koji se bavi istraživačkim novinarstvom i fact-checkingom, i jedna je od istaknutih članica IFCN-a. Prije osnivanja Rapplera, Ressa je radila kao šefica biroa za CNN u Manili i Džakarti (Indonezija).

Autorka je nekoliko knjiga, a nedavno su objavljeni i njeni memoari pod naslovom “Kako se suprotstaviti diktatoru: Borba za našu budućnost”.

Ressa je poznata po beskompromisnoj borbi za slobodu govora, odgovornost vlasti, ali i odgovornost velikih online platformi i društvenih mreža. Zbog svog rada bila je izložena brojnim prijetnjama i progonu vlasti na Filipinima. U svom govoru povodom Nobelove nagrade za mir istakla je značaj borbe protiv dezinformacija, kao i značaj istraživačkog novinarstva i fact-checkinga

“Bez činjenica nema istine. Bez istine nema povjerenja. Bez povjerenja nemamo zajedničku realnost niti demokratiju, i ne možemo se baviti egzistencijalnim problemima svijeta u kom živimo”, rekla je tom prilikom Ressa.  GlobalFact je konferencija posvećena provjeri činjenica, koju organizuje Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), čiji je koordinator Poynter institut (Florida, SAD). Sarajevsko izdanje GlobalFacta organizuje se uz lokalnu podršku UG “Zašto ne”, organizacije koja vodi fact-checking stranice Istinomjer i Raskrinkavanje.