BiH

Nakon kolapsa

Normalizira se situacija na području Jablanice

23/01/2019

U srijedu i četvrtak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u Jablani

Situacija na području općine Jablanica u srijedu ujutro se normalizira, nakon saobraćajnog kolapsa kojeg je dan ranije izazvao snijeg.

– Što se tiče puta M-17 Sarajevo – Mostar od noćas u 1 sat put je prohodan. Prvo su propuštena putnička vozila, nakon toga i teretna, a od jutros se magistralnom cestom saobraća u punom kapacitetu – kazao je u telefonskoj izjavi za Fenu načelnik Jablanice Salem Dedić.

Što se tiče lokalnih cesta, načelnik Dedić je kazao kako će tokom dana sve ceste biti očišćene i prohodne.

U srijedu i četvrtak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u Jablanici.

Po Dedićevim riječima, iako je pristup školama omogućen veći broj roditelja odlučio je ostaviti djecu kući, pa je Štab civilne zaštite u dogovoru s Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona donio odluku da se nastava prekine do petka, 25. januara.

Snijeg koji je počeo padati noć ranije izazvao je u utorak zastoj na magistrali M-17. Na području općine Jablanica stvorile su se kilometarske kolone, a jedna osoba koja se nalazila u vozilu u koloni preminula je tokom protekle noći usljed srčanih tegoba.

– Ja mogu reći kako je kolaps nastao u najvećoj mjeri zbog pojedinih vozača kamiona i autobus koji nisu imali propisanu zimsku opremu i oni su napravili taj kolaps. Zbog zaglavljenih vozila oni koji su zaduženi za održavanje puteva nisu mogli pristupiti čišćenje sve do kasnih noćnih sati – kazao je Dedić.

Dodao je kako se nada da će iz ove situacije izvući pouku odgovorni ljudi u službama za održavanje cesta i predstavnici policije, ali i sami sudionici saobraćaja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.