Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u posljednja 24 sata

Nova 84 slučaja koronavirusa u BiH

korona

U Bosni i Hercegovini zabilježena su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 484 uzorka, od kojih je 53 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi na području Federacije registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-Sanskom i Kantonu Sarajevo.

– U Federaciji BiH do sada je testirano 46.719 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.483 osobe, od toga 807 žena (54.42 posto) i 676 muškaraca (45.58 posto) – saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 992 pacijenta, dok je trenutno aktivno 445 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

Od 46 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 28 osoba je muškog spola (60.87 posto) i 18 ženskog spola (39.13 posto).

– Preminuli pacijenti, njih 29 (63.04 posto), bili su stariji od 65 godina – saopćeno je.

U Republici Srpskoj u protekla 24 sata testirano je 368 laboratorskih uzoraka, od kojih je 31 pozitivan na koronavirus – potvrdila je doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS.

Najviše novozaraženih je iz Srpca (sedam), po pet je oboljelih u Banjoj Luci i Kotor Varoši, po tri u Mrkonjić Gradu i Kostajnici, u Zvorniku i Laktašima po dva te u Prijedoru, Doboju, Istočnoj Ilidži i Tesliću po jedna pozitivna osoba na Covid-19.

-U Srpcu je potvrđena infekcija kod vaspitačica u vrtiću, koje su testirane nakon pojave blagih simptoma infekcije i preduzete su sve epidemiološke mjere u takvoj situaciji – rekla je Aćimović i dodala da je vrtić zatvoren, određena izolacija, urađena dezinfenkcija i prate se kontakti.

-U tom bh. entitetu do sada je evidentirano 1.780 potvrđenih slučajeva na virus korona, od kojih je oko 70 oporavljenih – rekla je Aćimović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je istakla da se virus i dalje prenosi zbog nepoštovanja mjera te je ponovo apelovala na pridržavanje fizičke distance, nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, dezinfekcija, izbjegavanje velikih okupljanja, a kako bi se izbjeglo širenje virusa.

Direktor Instituta za javno zdravstvo u RS Branislav Zeljković je potvrdio da je preduzeće “Balkan global“ izvršilo povrat preostalog avansa, odnosno ukupno vratilo 4,2 miliona KM sredstava Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, nakon što je raskinut ugovor o kupovini pokretne bolnice u RS.

Štab za vanredne situacije u RS 29. maja je dao saglasnost za raskidanje ugovora vezanog za nabavku pokretne bolnice, jer dobavljač, preduzeće “Balkan global“, nije ispunilo svoje obaveze.