BiH

17. novembra u sarajevu

Nova akcija šišanja i doniranja kose: Do sada napravljeno 38 perika (FOTO)

10/11/2019

O važnosti ove akcije govorili su direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat i Amra Džeko, ambasadorica Udruženja.

Nova javna akcija šišanja i doniranja kose “Moja kosa tvoja kosa” bit će održana 17. novembra u Sarajevu, najavljeno je danas u Roditeljskoj kući u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

O važnosti ove akcije govorili su direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat i Amra Džeko, ambasadorica Udruženja.

Projekat “Moja kosa tvoja kosa” jedan je od najhumanijih projekata u BiH i šire. Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” u sklopu ovog projekta izrađuje perike i daje ih na besplatno korištenje djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose.

Veliku podršku ovom projektu pružaju dobrovoljni donatori kose koji dodatno ovaj projekat čine još humanijim i većim.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko je svojim primjerom, odnosno donacijom kose, potakla druge na donaciju, a nova akcija darivanja održat će se 17. novembra od 11 do 17 sati u SCC-u.

“Ni mi nismo očekivali ovakve rezultate, da vidimo takve osmijehe na licima naše djece, posebno roditelja. Koliko god djeca bila zabrinuta, meni se čini da su roditelji još više. Imaju veću brigu i njima ovaj projekat jako puno znači. Do sada smo izradili 38 perika u našoj radionici. Od toga smo skupili 3.600 donirane kose, odnosno donatora. Od toga, sigurno 80 posto su djevojčice do 12 godina koje su donirale kosu. To je nekako ohrabrujuće i ponosni smo na tu činjenicu”, pojasnio je Kubat.

Kako je kazao, u njihovoj radionici rade čak i mladi koji su završili liječenje.

Kubat je podsjetio da je prošla godina od akcije koja je održana u SCC-u.

“Sada najavljujemo novu akciju. Pozivam sve ljude, sve djevojčice, sve sugrađane koji imaju kosu dužu od 30 centimetara, da dođu u nedjelju u SCC i doniraju svoju kosu za ovaj projekat. Kosa ne smije biti tretirana, mora biti prirodna”, istakao je Kubat.

Kako je kazao, već sljedeće sedmice imaju dvije djevojčice u Tuzli za koje će pripremati periku.

“I to je u kontinuitetu. Ukoliko djeca izraze želju, mi uzimamo mjere za izradu perike. Upravo onakvu kakvu djeca žele i kakvu su imali prije gubitka kose”, dodao je Kubat.

Magic Ponytail Hair Extensions 

O važnosti doniranja kose govorila je i Amra Džeko.

“Veliko mi je zadovoljstvo što na ovaj način mogu da doprinesem vama kao Udruženju, našoj djeci i svim ljudima. Moj veliki lični uspjeh je ako sam mogla i da podstaknem druge ljude da učine nešto. Koliko god se činilo da je malo, vaša pažnja, posjeta, novac, zaista nekome nije malo. Nekome to može značiti čitav život”, izjavila je Amra Džeko koja se danas družila i s djecom u Roditeljskoj kući.

Pozvala je sve da dođu na akciju u nedjelju i na neki način podrže djecu Roditeljske kuće.

Pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković izjavila je da Grad Sarajevo podržava sve aktivnosti i projekte Roditeljske kuće.

“Naša djeca su sva djeca. Djeca koja su u stanju potrebe, a naročito djeca koja se ovako hrabro bore za svoj život. Ono što predstavlja motivaciju za sve nas i za djecu je solidarnost i podrška naših dragih sugrađanki, sugrađana, najmlađih…”, pojasnila je Solaković pozivajući sve da podrže ovu akciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.