Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U proceduri usvajanja

Nova američka rezolucija za BiH: Poruke za Dodika i druge “zlonamjerne aktere”

milorad dodik kongres
Foto: Pixsell

Rezolucija je predstavljena u Odboru Senata: Potiče se Američka vlada da sankcionira pojedince odgovorne za visoku korupciju

U proceduri Američkog kongresa nalazi se nova rezolucija za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se, kako saznaje Fokus.ba, Sjedinjene Američke Države pozivaju da poduzmu neophodne korake protiv onih zlonamjernih aktera u BiH, ali i izvan BiH, koji prijete da ugroze teritorijalni integritet naše države.

Jasno se u ovom dijelu aludira, između ostalog, na Dodika, budući da je on u preambuli same rezolucije u više navrata spomenut u kontekstu negiranja genocida, prijetnji secesijom RS-a, povlačenjem iz državnih institucija, zatim prijetnjama narušavanja rada državnog pravosuđa, sigurnosnih agencija i Uprave za indirektno oporezivanje.

Sigurnost i stabilizacija BiH

Rezoluciju je sačinila demokratska senatorica Jeanne Shaheen, a podržao je i senator Pete Ricketts, a prije nekoliko dana je predstavljana u Odboru za vanjske poslove Senata SAD.

U rezoluciji se ističe da su SAD već u više navrata izrekle sankcije Dodiku, ali da je on nakon toga nastavio s provokacijama, između ostalog i 8. januara ove godine tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a kada je odlikovao predsjednika Rusije Vladimira Putina, kao i aktivnostima usmjerenim na jačanju veza između RS-a i Rusije.

U rezoluciji se potiču Sjedinjene Države da razmotre dodatne korake za podršku sigurnosti i stabilizaciji u Bosni i Hercegovini, između ostalog i podrškom EUFOR-u.

U tom kontekstu se pozivaju SAD „da rade u bliskoj saradnji sa relevantnim institucijama kako bi se razgovaralo o planovima za vanredne situacije ako se misija EUFOR-Althea dovede u opasnost.

Također najviši zakonodavni organ u SAD u rezoluciji koja je predložena i dijelom usvojena potiče Američku vladu da nastavi sa izricanjem sankcija pojedincima koji su odgovorni za korupciju na visokom nivou i koji rade na opstrukcijama Dejtonskog sporazuma.

Podrška suverenitetu BiH

Naglašava se da će Vlada Sjedinjenih Država nastaviti podržavat teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i narode Bosne i Hercegovine u svom cilju izgradnje demokratske, pluralističke, prosperitetne i mirne države.

-Osuđujemo pojedince koji aktivno nastoje narušiti sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i pozivamo predsjednika i evropske saveznike Sjedinjenih Država da takve pojedince smatraju odgovornima za svoje postupke, uključujući i korištenjem sankcija – navodi se u rezoluciji.

Također, u rezoluciji se pohvaljuju „stalni napori Ureda visokog predstavnika (OHR) da unaprijedi reforme“, potvrđuje se autoritet OHR-a kako je formuliran u Dejtonskom sporazumu.