Općina Novi Grad

Nova atletska teretana u Centru “Safet Zajko”

centar safet zajko teretana 2

Ovo je prva atletska sala u BiH koja omogućava da se rade sprinterske discipline, bacačke i skakačke discipline, a ima mogućnost da se napravi i jama za skok udalj

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je danas sa direktorom Njemačke razvojne konsultantske komapanije GOPA mbH Rankom Markušem i Elmirom Ćerimagićem, predsjednikom Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo ugovor o dodjeli finansijskih sredstava za adaptaciju devastiranog objekta u Centru “Safet Zajko” koji će se koristiti za potrebe atletske teretane.

Stavljanjem u funkciju još jednog objekta sportisti će dobiti mogućnost da rade sprinterske, bacačke i skakačke discipline i tokom zimskog perioda, kada zbog snijega nisu u mogućnosti koristiti atletsku stazu.

Sredstva u iznosu od 39.000 KM Atletskom klubu „Novi Grad“ dodijeljena su kroz projekt zapošljavanja mladih YEP koji Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo realizira u saradnji sa Organizacijom GOPA i u saradnji sa Švicarskom vladom, a za koji je raspisan konkurs u prošloj godini.

– S obzirom na to da u Centru “Safet Zajko” postoji atletska staza koja je u zimskom periodu nedostupna sportistima, u jednom od devastiranih objekata u Centru počela je s radom atletska teretana koja je funkcionisala u improviziranim uslovima, tako da će nakon adaptacije još jednog devastiranog objekta ona dobiti puno bolje uslove za rad – kazao je načelnik Semir Efendić.

Dodao je da će projekt biti podržan i od Općine, te da će i Atletski klub “Novi Grad” samostalno osigurati dio sredstava kako bi se uslovi za atletiku u Novom Gradu popravili i bili što bolji, što bi trebalo rezultirati i što boljim sportskim rezultatima u godinama koje su pred nama, saopćeno je iz Press službe Općine.

Ovo je prva atletska sala u BiH koja omogućava da se rade sprinterske discipline, bacačke i skakačke discipline, a ima mogućnost da se napravi i jama za skok udalj.

– Samim tim ćemo omogućiti našim atletičarima da napravimo iskorak u profesionalnom sportu, pogotovo da napravimo kontinuitet između ljetnog i zimskog perioda, što je do sada bilo otežavajuće. Ovo je jedna velika prilika za bh. atletiku i za nas atletske radnike podstrek da radimo još bolje – naglasio je Ćerimagić.