Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova biblioteka u Tešnju: Najstarija štampana knjiga iz 1605. te rukopis iz 1417.

tesanj-biblioteka1

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić i direktor Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA) Huseyin Šanli danas su svečano otvorili zgradu Opće biblioteke u tom gradu.

Ukupna vrijednost projekta, od ideje do izgradnje zgrade, iznosila je 1.119.750 KM, a sva sredstva su osigurale Općina Tešanj i TIKA, koja je finansirala radove na projektu u vrijednosti od 516.750 KM, dok je Općina izdvojila ostatak sredstava u vrijednosti 603.000 KM.

– Koliko mi je poznato, ova naša biblioteka je jedina gradska biblioteka koja je sagrađena u posljednje vrijeme u BiH. Općina Tešanj je kroz historiju poznata po bibliotekarstvu, međutim sve dosad tešanjska biblioteka nije imala vlastite prostorije – kazao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

tesanj-biblioteka2

Podsjeća da se ideja za izgradnju zgrade Biblioteke javila 2007. godine, na prijedlog direktora Biblioteke Esmira Bašića.

– Od tada, općinske administracije u dva mandata uložile su napor i evo danas imamo savremenu biblioteku na ponos svih građana Tešnja – naglasio je i zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji Biblioteke, posebno donatorima iz Turske.

Tešanjska biblioteka s bogatim knjižnim fondom značajan je i nezaobilazan izvor za istraživanje svih nauka. Biblioteka se posebno ponosi zbirkom izrazito raritetnih djela čiji fond broji ukupno 2000 rijetkih knjiga.

Najstarija štampana knjiga je iz 1605. godine, a među najdragocjenijim su i najstariji rukopis na arapskom jeziku koji potiče iz 1417. godine, te najstariji rukopis na turskom jeziku iz 1560. godine.

Biblioteka sadrži i knjige koje su nastale prepisivanjem u Tešnju, između ostalog i u tešanjskim medresama. Zgrada savremene biblioteke bit će dostupna svim istraživačima, studentima, učenicima, profesorima i ostalim ljubiteljima knjige.

Biblioteka je otvorena na dan koji se obilježava kao Dan Općine i Dan oslobođenja od fašizma te je tim povodom planirano polaganje cvijeće na spomen-obilježja i tribina s dr. Šaćirom Filandrom o temi “Bošnjaci i Drugi svjetski rat” – saopćeno je iz kabineta načelnika Općine Tešanj.