Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova cesta od Stoca do Neuma skratit će putovanje za 50 posto

radovi na cesti

Postojeća cesta koja povezuje ostatak BiH sa Neumom u iznimno je lošem stanju, zbog čega je u toku izgradnja nove ceste koja bi trebala biti dovršena do 2022. godine.

Ova informacija potvrđena je za Fokus.ba u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH.

“Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum – Stolac širine tri metra sa elementima trase za računsku brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana sa elementima trase za računsku brzinu 80 km/h i kraća za cca pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto”, istakli su iz ovog preduzeća.

U protkelom periodu je pripremljena kompletna projektna dokumentacija na razini glavnog projekta i pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekat.

“Proveden je postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum – Kiševo- Broćanac (11,5 kilometara). Radovi su izvedeni na nivou BNS-a na dionici Stari Neum – Kiševo – Babin Do (5,3 kilometra). Sve ove aktivnosti su finansirane iz vlastitih sredstava JP Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH”, istakli su za Fokus.ba iz JP Ceste Federacije BiH.

Dodaju da su ugovoreni radovi na dionici Stari Neum – Kiševo – Broćanac podijeljeni u dva LOT-a.

“Prvi LOT podrazumijeva dovršetak radova na poddionici Stari Neum – Babin Do (5,3 kilometara), izgradnju ceste na poddionici Babin Do – Oštrovac (1,7 kilometara) i izgradnju tunela Oštrovac (190 metara). LOT 2 će obuhvatiti izgradnju ceste na poddionici Oštrovac – Broćanac (5 kilometara). Također je u toku postupak javne nabavke radova na LOT-u 4, poddionica Prapratnica – Hutovo (cca 2,5 kilometara), uključujući i tunel Žaba (975 metara)”, naveli su iz ovog preduzeća.

Ovaj projekat je finansiran i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, i to Evropske investicijske banke i Svjetske banke.