BiH

Poznate mjere

Nova godina bez javnih okupljanja: Još se ne zna ko će na planinama kontrolisati objekte

27/12/2020
Ilustracija

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, kantonalni inspektori u novogodišnjoj noći će kontrolirati poštovanje naredbi i mjera

Stanovnici Bosne i Hercegovine Novu godinu dočekat će s dosadašnjim mjerama zaštite od koronavirusa. Već poznate mjere u Federaciji odnose se na ograničen rad ugostiteljskih objekata, zabranu kretanja i okupljanja većeg broja ljudi.

U Federaciji Bosne i Hercegovine – poseban inspekcijski nadzor u novogodišnjoj noći bit će vršen na planinama. No, još se ne zna ko će izići na teren i vršiti kontrole koje su ranije najavljene, objavio je BHRT. Dočeka Nove godine neće biti u ugostiteljskim objektima, niti na otvorenom.

“Policijski komesari/direktori kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova će održati sastanke s kantonalnim inspekcijskim organima, kako bi se dogovorile zajedničke aktivnosti prije i za vrijeme dočeka Nove godine.”

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, kantonalni inspektori u novogodišnjoj noći će kontrolirati poštovanje naredbi i mjera. Međutim, ključni problem je što, kako su nam kazali, nemaju kontrolu u privatnim objektima.

“Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nemaju nadležnost i ovlaštenje za vršenje nadzora kod subjekata koji nisu registrovani za obavljanje određene vrste djelatnosti, izuzev u rijetkim slučajevima kada postoje osnovane indicije za bavljenje nekom vrstom ilegalnog rada, ali uz prethodno pribavljen sudski nalog,” rekla je Vildana Bradarić, glasnogovornica KUIP-a.

Zbog ovakvih pravila – pozivaju građane na odgovornost. S druge strane, Republika Srpska još je bez preporuka za predstojeće blagdane, tvrdi ministar zdravstva Alen Šeranić.

“Naredni period predstavlja veliko iskušenje za sve nas. Za vrijeme svih ovih praznika, kada će osobe imati više slobodnog vremena, svi naši građani imaju tendenciju socijalnih kontakata u smislu toga druženja i okupljanja, ali uz odgovorajuće mjere. Moramo naglasiti da to, u ovom trenutku predstavlja primat u svom našem ponašanju”, istakao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Stoga, nadležne institucije poručuju – nastupajuće blagdansko razdoblje test je za sve građane. Test u poštovanju mjera i test u kontroliranju tih mjera od čijeg rezultata će ovisiti konačni ishod naše borbe protiv pandemije.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.