Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ilidža

Nova moderna automatska stanica za monitoring kvaliteta zraka u KS-u

kvalitet_zraka_stanica444

Prema početnim podacima udio PM1 u PM10 je veći od 90 posto u zimskom periodu

Kantonalna mreža stanica za monitoring kvaliteta zraka bogatija je za novu modernu automatsku stanicu što predstavlja u Bosni i Hercegovini najveću lokalnu mrežu – pet automatskih stanica.

Stanica je postavljena na krov Doma zdravlja Ilidža i namjena je da nastavi kontinuirani monitoring, za početak koncentracije sumpordioksida i PM10 čestica koji su u sastavu obaveznog zakonskog monitoringa kvaliteta zraka, meteroloških parametara.

Analizator koji prati koncentraciju PM10 čestica istovremeno prati i frakcije PM4; PM2,5; PM1 kao i totalne suspendovane čestice što predstavlja značajno unapređenje ne samo monitoringa već i procjene uticaja zagađenja zraka na ljudsko zdravlje.

Prema početnim podacima udio PM1 u PM10 je veći od 90 posto u zimskom periodu, što je vrlo značajna informacija kada je u pitanju zaštita zdravlja građana Kantona Sarajevo.

Stanica je također opremljena kalibracionom jedinicom s kalibracionim gasom za redovnu provjeru rada analizatora što je zajedničko za sve stanice u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.