Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova pravila “polaganja računa” za udruženja i fondacije u BiH

vijece ministara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prije izjašnjavanja o predloženom tekstu zakona, poslanici nisu prihvatili jedan amandman koji je uložio poslanik Nikola Lovrinović.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH uvažene su preporuke Moneyvala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene.

Između ostalog, dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde, kao registarskom organu, dostavljaju finansijske izvještaje radi objave na web stranici, čime se dodatno osigurava praćenje finansijskih tokova novca. Na ovaj način unaprijedit će se sistem prevencije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s preporukama Moneyvala.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U vezi s raspravom o obavezama BiH po pitanju izrade pravnih propisa u domenu kibernetičke sigurnosti u skladu s Konvencijom o kibernetičkom kriminalu i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koju je inicirao poslanik Saša Magazinović usvojena su dva zaključka.

Jednim od njih „Predstavnički dom PSBiH upozorava sve nadležne institucije u BiH da je problem zloupotrebe interneta i nepostojanje odgovarajućih pravnih propisa jedan od ključnih sigurnosnih ргоblema u BiH, te poziva na njihovo hitno rješavanje osnaživanjem kapaciteta sigurnosnih agencija u BiH, u skladu s postojećim zakonodavstvom“.

Drugim zaključkom „Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana analizira neusklađenost pravnih propisa i postojećeg stanja u domenu kibernetičke sigurnosti u BiH kako bi u skladu s tim u parlamentarnu proceduru bile proslijeđene izmjenu postojećih propisa te eventualno i nova zakonska rješenja iz nadležnosti institucija BiH”.

Poslanici se danas nisu izjašnjavali o inicijativi Senada Šepića o osnivanju parlamentarne grupe za promociju osiguranja prava na slobodu vjere i ubjeđenja, jer je na Šepićev prijedlog usvojen zaključak da se odgodi izjašnjavanje o inicijativi dok ne budu dostavljene dodatne informacije i prijedlozi izneseni u raspravi.

Usvojena je Šepićeva inicijativa u vezi s razmatranjem Informacije o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, s posebnim naglaskom na napade na novinare“. Usvojen je i zaključak koji je predložila Zajednička komisija za ljudska prava prema kojem „Predstavnički dom obavezuje Vijeće ministara BiH da u saradnji sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama i na osnovu izvještaja tih međunardnih organizacija pripremi cjelokupan izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, koji ćе biti predmet rasprave na tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, koja je planirana Orijentacionim planom rada za 2016.godinu, te će o tome izvjestiti domove“.

Poslanici su usvojili inicijativu Denisa Bećirovića, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 150 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izradi Program integracije BiH u Evropsku uniju i dostavi ga Predstavničkom domu“.

Usvojena je i inicijativa Monike Tomić kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana od dana usvajanja ove incijative u Predstavničkom domu PSBiH u parlamentarnu proceduru dostavi analizu reforme obrazovanja u BiH, s posebnim osvrtom na reformu srednjoškolskog obrazovanja i mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.

U vezi s inicijativom poslanika Damira Arnauta da se razmatra tačka „Informacija Centralne izborne komisije BiH o mogućnostima testiranja (pilot – projekat) naprednih tehnologija u izbornom procesu na Lokalnim izborima 2016. godine“, usvojen je zaključak kojim se obavezuje Centralna izborna komisija BiH da u roku od 30 dana dostavi informaciju o mogućnostima primjene pilot-projekta na reprezentativnom i statistički relevantnom broju biračkih mjesta s ciljem testiranja različitih naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima ove godine, a u okviru postojećih budžetskih sredstava.

Poslanici su dali suglasnost na nekoliko međunarodnih ugovora i sporazma nakon čega je okončana današnja sjednica.