Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aida obuća

Nova premijerka: BPK Goražde vidim kao moderan, evropski orijentisan kanton

aida obuca

Premijerka BPK Goražde iskazala je namjeru za poboljšanje životnog standarda građana, jer je, kako je istakla, cilj zadržati ljude na Drini

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, nakon imenovanja na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine BPK, poslanicima i brojnim gostima predočila je ekspoze koji je, kako je kazala, zasnovan na viziji razvoja BPK i programskim mjerama i načelima, usaglašenim tokom ozbiljnih pregovora koalicionih partnera.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, Obuća je istakla da je nova vlada proistekla iz složenog političkog sistema, ali da je spremna preuzeti odgovornost i nastojati vratiti poljuljano povjerenje građana.

– Naša je namjera kvalitetno raditi ali biti spreman i na kritike. Zadatak ove vlade, ali i čitave politike i onih koji su u vlasti i onih koji su u opoziciji je da se prestane sa sitnim politikantstvom. Naš zajednički interes je interes građana ovog kantona. Zadatak će biti da fokus vratimo tamo gdje mu je i mjesto, na interes građana. Preuzimamo odgovornost, spremni smo da radimo i stvaramo atmosferu povjerenja, međusobnog uvažavanja i poštovanja – kazala je Obuća.

Dodala je da ova vlada BPK Goražde vidi kao moderan, evropski orijentisan kanton koji će nastojati svoju politiku temeljiti na produktivnom i kontinuiranom zapošljavanju, efikasnoj administraciji i socijalnoj uključenosti, kanton snažne privredne infrastrukture koji omogućava zapošljavanje, rastući životni standard, uz održivo korištenje prirodnih resursa.

– BPK je prepoznatljiv u FBiH kao primjer dobrog poslovanja i saradnje na svim poljima. I taj trend je potrebno zajedno nastaviti. Pokrenuli smo historijske projekte, infrastrukturnog povezivanja i nastavit ćemo na tome raditi. To je obaveza svih nas, naša misija i naša budućnost – istakla je Obuća.

Ona je između ostalog pozvala sve relevantne subjekte kantona, počev od predstavnika privrede, vladinog i nevladinog sektora i građana da zajedno rade za dobrobit kantona.

– Stavljamo se na raspolaganje kao partner privredi koji će zakonodavnim i operativnim mjerama poboljšavati privredni ambijent i nastojati održati postojeću harmoniju i sinergiju djelovanja privrednika kantona, kao najvažnijeg generatora razvoja. Osnovni prioriteti ekonomske politike će biti održavanje stabilnosti fiskalnog sistema i održavanje likvidnosti budžeta, kontrola javne potrošnje, raspodjela ograničenih budžetskih resursa na najvažnije ekonomske i socijalne prioritete. Pravit ćemo uštede i prostor za nove investicije – dodala je.

Premijerka BPK Goražde iskazala je namjeru za poboljšanje životnog standarda građana, jer je, kako je istakla, cilj zadržati ljude na Drini.

– Prioritet nove Vlade će biti finansijska stabilnost kantona, a nje ne može biti bez kvalitenije podrške viših nivoa vlasti i kvalitetne saradnje s ostalim kantonima u FBiH. Goražde smo uspjeli brendirati kao potentan privredni potencijal i na tome ćemo i dalje nastojati raditi, ali će ova vlada nastojati puno više pažnje posvetiti urbanizmu, borbi protiv korupcije, većem učešću žena u svim sferama života, povećanju građanske inicijative, obrazovanju, kulturi i sportu. U vrhu prioriteta ove Vlade je svakako veća uključenost mladih, ali i razvoj infrastrukture u oblasti saobraćaja, ruralnog razvoja, turizma, javne uprave, obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša – poručila je, između ostalog, prva premijerka BPK Goražde.