Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IEEFA objavila

Nova studija pokazala da nema opravdanja za termoelektranu Gacko 2

rite-gacko

Čak i da projekat dobije finansiranje, pitanje je vremena koliko bi trajao. U smislu sadašnje vrijednosti, potrebne su održive cijene električne energije ili neki oblik vrlo velikih subvencija da bi se izbjegli gubici

Ekonomski izgledi planirane termoelektrane Gacko 2 su katastrofalni čak i pod najpovoljnijim pretpostavkama, a sličan scenarij se odnosi i na druge projekte uglja u regiji. Ovo je rezultat najnovije analize Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) koji se bavi tržištima, trendovima i politikama u energetici. Analiza pokazuje da bi razvoj solarnih i vjetroelektrana u regiji ponudio sigurniji povrat i čistiju energiju, te bi mogao imati koristi od podsticajnih politika, navodi se u saopćenju Centra za životnu sredinu.

U javnosti su se krajem prošle godine pojavile informacije u vezi sa iskazanim interesom češke grupacije Vitkovic (Witkowitz) za ulaganje u izgradnju izgradnju nove termoelektrane u Gacku. Međutim, najnovija analiza potvrđuje da se ovaj projekat suočava sa veoma lošom ekonomikom.

“Vijesti o izgradnji termoelektrane Gacko 2 se pojave ritualno pred izbore. Odjednom se pojave neki investitori sa upitnim kredibilitetom i potpisuju se neki čarobni memorandumi. Politika nije jasna, ali zato ekonomija jeste: projekti poput termoelektrane Gacko 2 su osuđeni na propast pri samoj pomisli na izgradnju i nema te finansijske institucije (niti kineske, niti ruske) koja će takvo što podržati”, kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

No, čak i da projekat dobije finansiranje, pitanje je vremena koliko bi trajao. U smislu sadašnje vrijednosti, potrebne su održive cijene električne energije ili neki oblik vrlo velikih subvencija da bi se izbjegli gubici. I pored toga, do trenutka potencijalnog početka rada TE Gacko 2 (nakon 2028. godine), očekuje se da će se sadašnje visoke cijene električne energije u velikoj mjeri spustiti i da termoelektrana neće moći imati koristi od njih. Projekat bi imao visoke troškove tokom izgradnje zbog stalne inflacije sirovina i uskih grla u lancu snabdijevanja nakon pandemije, geopolitičkih pitanja i okončanja ekspanzivne politike centralne banke. Gacko 2 bi se također mogao odmah suočiti sa ogromnim troškovima poreza na emisije ugljen dioksida, zbog promjene politike oporezivanja emisija.

“Projekat obnovljivih izvora energije slične cijene kao što je to planirani projekat termoelektrane Gacko 2, mogao bi isporučiti značajne količine energije regionu uz znatno smanjen rizik”, rekao je Arjun Flora, direktor IEEFA za Evropu. „Politika energetske tranzicije EU i opredijeljenost zemalja zapadnog Balkana ka dekarbonizaciji odražavaju snažan uspostavljen trend protiv novih projekata uglja širom Evrope.”

Alternative za obnovljivu energiju, kao što su solarni fotonaponski i vjetar, predstavljaju bolju alternativu za Gacko II, jer bi imali koristi od jednostavnijeg pristupa finansijama i vjerovatnoće podrške budućim politikama.

Paolo Coghe, predsjednik Acousmatics-a i koautor studije istakao je da su sadašnji i budući trendovi protiv novih termoelektrana poput Gacko 2 i sličnih projekata u regiji.

“Ekonomija za ovu elektranu jasno govori – zašto nastaviti izgradnju skupog i visokorizičnog projekta na fosilnim gorivima, kada investitori mogu težiti sigurnijim i boljim povratima tako što će se odlučiti za vjetroelektrane i solarne elektrane?”

Kompletan izvještaj na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.