Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u zadnja 24 sata

Nova tri slučaja koronavirusa u RS-u, svi su iz Banje Luke

ukc

Riječ je muškarcu srednje životne dobi, jednoj ženi srednje i jednoj mlađe životne dobi. Svi su iz Banje Luke i nalaze se u izolaciji, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite

U Republici Srpskoj su, u posljednja 24 sata, u entitetskom Institutu za javno zdravstvo izvršena 94 laboratorijska testiranja, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još tri osobe u tom bh.entitetu.

Riječ je muškarcu srednje životne dobi, jednoj ženi srednje i jednoj mlađe životne dobi. Svi su iz Banje Luke i nalaze se u izolaciji, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Trenutno, novi virus korona u RS je potvrđen kod ukupno 302 osobe, sedam osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane ovim virusom, dok su se 22 osobe oporavile.

U RS do izvršeno ukupno 2.831 laboratorijsko testiranje na novi virus korona.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa.

Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratiornu podršku, a na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom, pojašnjava se u saopćenju iz resornog entitetskog ministarstva.

U Bolnici u Gradišci liječi se jedan pacijent kod kojeg je potvrđen COVID/19, kao i jedan u Bolnici u Prijedoru. U Bolnici Doboj je zbrinuto troje ovih pacijenata, kao i u Bolnici u Bijeljini. U Bolnici u Istočnom Sarajevu se liječi dvoje pacijenata sa COVID 19 oboljenjem.

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 8.092 osobe, a nadzor je završen kod njih 12.861.

Kada su u pitanju karantini pri bh. graničnim prelazima na teritoriji RS, u Bijeljini-Rača je 20 osoba, u Zvorniku-Karakaju nema ni jedne, Bosanskom Brodu 28, a Šamcu (34) i Gradišci (33).

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona. Također, podsjećaju da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja „ulaska“ virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode.

Naredbom Štaba za vanredne situacije lokalne zajednice su zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama. Pri uspostavljanju ove mjere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prelaza su bili negativni na prisustvo novog virusa korona, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mjera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze. Podsjećaju da će prije isteka izolacijskog perioda i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane.

Riječ je o osobama kod kojih nije potvrđeno prisustvo koronavirusa, koje nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu.

Paralelno, kroz epidemiološku istragu, radi se na testiranju građana unutar zajednice, kako bi obuhvatili što više porodičnih kontakata i što prije izolovali pozitivnu osobu i na taj način spriječili dalje širenje virusa.

RS raspolaže sa dovoljnim brojem testova.