Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanično postigli dogovor

Nova Vlada KS do polovine decembra, nema povećanja broja ministarstava

pregovori konakovic

Edin Forto iz Naše stranke kazao je da ta stranka ima svoje stavove kada je riječ o imenovanju premijera

Na četvrtom sastanku predstavnika šest političkih stranaka koje će formirati izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo zvanično su počeli pregovori o raspodjeli resora. Tek kad se postigne dogovor o raspodjeli resora pristupit će se potpisivanju koalicionog sporazuma koji je ranije usaglašen. Nova Vlada mogla bi biti formirana do polovine decembra, javlja Patria.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde kazao je da je prioritet održavanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine KS koji će biti održan sljedeće sedmice. Na toj sjednici bit će izabrano rukovodstvo i predstavnici klubova naroda, kolegija, skupštinske komisije. Sastanci predstavnika ovih šest stranaka bit će intenzivirani kako bi se što prije formirala izvršna vlast.

– Bit će mnogo više potrebe da se viđamo, skoro svakodnevno – kazao je Konaković.

Konaković je kazao da neće biti povećanja broja ministarstava u Vladi KS ali će biti analizirana potreba da se neka od postojećih „preformatiraju“.

Na pitanje kako komentariše izjave premijera KS Adema Zolja o novoj vlasti da će biti „teatar i tragikomedija“, a ponašanje novih zastupnika uporedio sa „Čevljanovićima“, Konaković je odbio komentirati, ali je kazao da je povlačenje Budžeta KS sa prošle sjednice Skupštine KS bio „neviđen potez u političkoj praksi“.

– To nije viđeno da Vlada koja predloži i utvrdi svoj nacrt, dužna je da pošalje Budžet u proceduru. Mi smo njima udovoljili, zakazali hitnu sjednicu i onda naribani u nekoj centrali i povukli i kažu da su to uradili da vide reakcije. Igraju se sa dokumentom koji je najvažniji za život građana KS – kazao je Konaković.

Damir Mašić, šef pregovoračkog tima SDP BiH kazao je da za tu stranku ostaju partneri koji su učesnici današnjeg sastanka.

– Naš osnovni prioritet je da nova vlada bude stabilna, da ljudi koje će voditi resore vodi ih na osnovu vrlo konkretnog i preciznog programa. Zato su svi partneri insistirali da vidimo šta je zajednički cilj, a tek onda resori i kadrovi. Mi nemamo zakucanih pozicija, naš je prioritet da građani dobiju nešto novo, nešto efikasnije, što će štititi njihov interes. A pozicije i resori su sekundarni – kazao je Mašić.

Edin Forto iz Naše stranke kazao je da ta stranka ima svoje stavove kada je riječ o imenovanju premijera.

– Mi očekujemo jedan konstruktivan razgovor i očekujemo da do polovine imamo sva imena po resorima i premijera KS.

Odbio je špekulacije da unutar Naše stranke ne postoji saglasnost za koaliranje sa nekim od stranaka kao što je Narod i pravda.

– Mi imamo mandat da u ovoj skupštinskoj većini djelujemo potpuno konstruktivno i napravimo iskorak. Naše članstvo je pozitivno reagovali na sami ovaj proces i na sve ovo što ste čuli do sada – kazao je Forto.