Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica

Novac stanara prebacivali na svoje i račune članova porodice uposlenih

opcinski sud sarajevo – fena (1)

Prethodno je Sud na prijedlog postupajuće tužiteljice zabranio raspolaganje suvlasničkim dijelom opuženog Emira Lopčalije na tri nekretnine, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS

Kantonalni sud Sarajevo (KSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Rusmira Lopčalije, Sulejmane Kasapović, Emine Maluhije, Emira Lopčalije i pravnog lica “Eko-ing” Sarajevo.

Rusmir Lopčalija optužen je zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i lažni stečaj, dok su Sulejmana Kasapović, Emina Maluhija i Emir Lopčalija optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Optuženi Rusmir Lopčalija tereti se da je prvobitno nakon oduzimanja dozvole za obavljanje djelatnosti upravljanja zgradama od nadležnog ministarstva firmi Eko-ing Sarajevo i izdavanja iste dozvole firmi Eko-ing upravitelj, propustio prenijeti novac stanara na račun firme Eko-ing upravitelj i nastavio raspolagati novcem za tekuće poslovanje firme Eko-ing.

Također, Rusmir Lopčalija i Emir Lopčalija, inače otac i sin, optuženi su da su od jula 2012. do marta 2018.godine raspolagali novcem etažnih vlasnika sa računa privrednog društva “Eko-ing upravitelj” prenosom novca na lične i račune članove porodica optuženih.

Rusmir Lopčalija optužen je i za lažni stečaj, tako što je sačinio lažne finansijske izvještaje po osnovu kojih je otvoren stečajni postupak nad firmom Eko-ing upravitelj.

S druge strane, optužene Sulejmana Kasapović i Emina Maluhija, koje su u različitim vremenskim periodima obavljale dužnost direktora Eko-ing upravitelj Sarajevo, propuštale su da izvrše kontrolu raspolaganja novcem na koji način su pomogle optuženima u izvršenju krivičnih djela.

Postupajuća tužiteljica predložila je Sudu oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom od firme Eko-ing Sarajevo, iznos od 416.187,76 KM, te od Rusmira Lopčalije 273.144,10 KM, od Emira Lopčalije 206.124,00 KM, a od tri člana njihove porodice više od 170.000 KM.

Prethodno je Sud na prijedlog postupajuće tužiteljice zabranio raspolaganje suvlasničkim dijelom opuženog Emira Lopčalije na tri nekretnine, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.