Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novak Đukić nije se pojavio na Sudu u Beogradu (VIDEO)

BiH

Novak Đukić

osuđeni ratni zločinac Novak Đukić, kojem je Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno dokazao odgovornost za zločin nad civilima ubijenim 25. maja 1995. na tuzlanskom Korzu, ponovo je izbjegao “ruku pravde”.

Ovog puta, neodazivanje Sudu u Beogradu koji mu je nakon bijega iz naše zemlje u Srbiju 2014. trebao početi postupak za preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne, opravdao je navodnom “hospitalizacijom zbog psihičkih problema”. Roditelji su ogorčeni.

Fahira Atiković rekla je da su roditelji ožalošćeni i bolesni zbog zločina na Kapiji i ne vjeruju da njemu može biti gore nego njima.

Šemsudin Alagić naveo je da je roditeljima svih ovih godina vrlo teško, te da ne vjeruje da nema doktora koji bi ga liječili, ako stvarno nije zdrav.

Zineta Hidanović smatra da Đukić ima podršku za takvo ponašanje, a kao neko ko je kriv pokušava na sve načine da se izvuče.

U ferbuaru 2014. Đukić je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. U junu mu je kazna smanjena na 20 godina, a njegov branitelj je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Edin Hurić je istakao da je zločin dokazan i da susjedna država treba da ga zatvori ako već ne može odslužiti kaznu u BiH, čime bi pokazali da zaista žele saradnju i pomirenje s BiH.

Đukić je pred Sudom Bosne i Hercegovine proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je na Kapiji ubijeno više od 70 osoba. Potjernica za Đukićem je raspisana u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.