Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novaković: Krivična prijava protiv Softića ako pokrene reviziju

novakovic

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković rekao je danas da će u ime stranke podnijeti krivičnu prijavu protiv “samozvanog agenta BiH” pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića ukoliko bude donesena odluka o reviziji tužbe BiH protiv Srbije.

“Ključna stavka u pomenutoj prijavi je lažno predstavljanje Softića jer je, prema informacijama pravnih stručnjaka, ukoliko dođe do revizije, to je potpuno nov proces za čije je pokretanje, kao i za imenovanje agenta u procesu, potrebna odluka Predsjedništva BiH”, rekao je Novaković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, od Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH biće traženo da se ispita da li je putem Udruženja “Pravda za BiH”, nekog drugog udruženja ili pojedinca bilo prenosa budžetskih sredstava sa bilo kog nivoa BiH na Softićev račun.

“Imamo indicije da je bilo takvih slučajeva, te ćemo tražiti da se ispitaju ti navodi, što će biti drugi razlog za podizanje prijave protiv Softića”, rekao je Novaković.

On je istakao da će krivičnu prijavu podnijeti, ne samo protiv Softića, nego i protiv svih lica koja su učestvovala u predstavljanju Softića kao agenta BiH.

Novaković je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo reagovati brzo i pravedno, nakon podnošenja prijave.

Kada je riječ o prijedlogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da, ukoliko dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH “zalede” svoj rad, Novaković je ocijenio da je ta inicijativ neiskrena.

“Da predsjednik Srpske želi to iskreno, onda bi prije istupa u javnosti dogovorio sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske i predsjednicima svih političkih partija iz reda srpskog naroda da zajedno utvrdimo stav, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo”, rekao je Novaković.

On smatra da predstavnici RS u institucijama BiH treba da ostanu i brane interese RS sve dok postoje mehanizmi koji im to omogućavaju.

“Osim toga, suludo je razmišljati o izlasku iz institucija bez konsultacija sa Srbijom jer takav potez može imati dalekosežne posljedice i po Srbiju, te je vrlo rizičan”, rekao je Novaković.

Ivanić tvrdi: Nema ništa od revizije tužbe BiH protiv Srbije