Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novaković o odluci suda u Hagu: Tenzije će pasti, ali će se povjerenje teško povratiti

momcilo novakovic

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije reviziju presude BiH protiv Srbije je očekivana, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, rekao je Novaković, ljudi koji su se ozbiljno bavili ovim pitanjem su jasno govorili da poštujući praksu od ranije i slučajeve kao što su Lihtenštajn i Njemačka, o kojima je kaže i sam često govorio, jeste da je za svaku fazu postupka agent morao imati ovlaštenje.

“Nažalost, u ovom slučaju Izetbegoviću i ljudima okupljenim oko njega, njegovim savjetnicima, u ovom momentu je bilo važnije kako riješiti probleme unutar SDA i unutar tih nekih odnosa između partija u FBiH nego se pozabaviti ozbiljno ovim pitanjem. Ono što mene začuđuje da tako visoko pozicionirani pravnici kao što je Sakib Softić nisu upozorili da jednostavno nije moguće uči ovako u ovaj proces. Očekivano je ovo”, naveo je Novaković.

No, kaže Novaković, ono što se ne može stabilizovati, odnosno može, ali za što će trebati duže vrijeme, jeste povjerenje.

“Naime, nije ovdje više ili nije samo problem zahtev za reviziju presude BiH protiv Srbije. To je odnos dvije države. Ovdje je problem povjerenje između partnera koji čine parlamentarnu većinu u BiH. To povjerenje je nažalost značajno, u velikoj mjeri poljuljano. Pitanje je kako će se dalje sa ovom dozom nepovjerenja dalje raditi”, istakao je Novaković.

Istiće kako će pasti tenzije.

“Naravno da će pasti tenzije nakon ovoga. Ja i dalje tvrdim da mi nemamo parlamentarne većine. U ovom momentu ne postoji parlamentarna većina. Za parlamentarnu većinu je potreban ozbiljan razgovor između partnera. Taj ozbiljan razgovor ne podrazumijeva podjelu funkcija kao što se do sada dešavalo. Taj ozbiljan razgovor podrazumijeva dogovaranje principa na kojima se može funkcionisati i dalje”, poručio je Novaković.