Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novaković: Upitna validnost ugovora o naplati takse u Federaciji

novakovic

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije parlamenta BiH Momčilo Novaković izjavio je da ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, koji su potpisali FTV i BHRT sa Elektroprivredom BiH, nije provodiv jer se sredstva za RTV taksu slivaju na jedinstveni račun sa kojeg se dijele na sva tri javna servisa.

“Ne vjerujem da će to biti urađeno, jer nije potpisan ugovor sa druge dvije elektroprivrede – Elektroprivredom Republike Srpske i Elektroprivredom Herceg-Bosne”, ocijenio je Novaković.

On je za sarajevsko “Oslobođenje” naveo da ovaj ugovor koji je potpisan juče posmatra kao pokušaj pritiska da se potpišu ugovori sa druge dvije elektroprivrede da bi ovaj model postao primjenjiv u praksi.

Navedeni ugovor trebalo bi da bude primjenjivan od avgusta.

Novaković podsjeća da Zakon o Javnom RTV servisu omogućava da model naplate RTV takse utvrdi Odbor servisa, odnosno članovi upravnih odbora sva tri javna RTV servisa, a nikako Upravni odbor BHRT-a i FTV-a.

“Time bi model bio primjenjiv na teritoriji cijele BiH. Ako nije takav slučaj, kao što ovdje to nije, postavlja se ozbiljno pitanje validnosti potpisanog ugovora”, dodao je Novaković.