Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Broj zaposlenih porastao za 32.000, bruto proizvod za 1,6 milijardi KM

fadil novalic

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Mostaru održala svoju 116. sjednicu, na kojoj je usvojeno niz prijedloga i zaključaka među kojima je istaknuto da su po prvi put nakon deset godina svi proračuni u Federaciji BiH u suficitu, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je istakao kako nakon dvije i pol godine rada ova Vlada ima pozitive rezultate rada i bilježi značajne uspjehe na važnim poljima, što u budućnosti planira i nastaviti.

“Nakon dvije i pol godine imamo pozitivne rezultate rada koji se mogu nazvati reformski procesi kojih se i dobro držimo i koji su definirani u reformskoj agendi. Svi parametri su nam u rastu nakon desetogodišnjeg zastoja koji je izazvan svjetskom krizom u sredini 2007. godine”, kazao je premijer Novalić na konferenciji za novinare nakon završene sjednice u Mostaru.

Naglasio je da Vlada federacije konačno ima sve faktore koji rastu.

“Porastao je društveni bruto proizvod za 1,6 milijardi maraka. Porastao je i broj zaposlenih za oko 32.000 osoba, a porasla je i industrija. Najbrže rastuća industrija je turizam i ona je definitivno iza metalne druga u BiH, a rastu i tekstilna i drvna industrija”, kazao je premijer Novalić.

Federalna ministrica financija Jelka Miličević je istaknula da su svi finansijski izvještaji na svim nivoima Federacije BiH pokazali uzlaznu putanju.

“Mi smo po prvi put u Federaciji nakon deset godina u suficitu. Proračun FBiH ostvario je u razdoblju 1.1.- 30.6.2017. godine suficit od 60,8 miliona KM. I ukupan finansijski rezultat svih kantona je u suficitu od 137,2 miliona KM, a suficit od 60,1 miliona KM ostvarile su i općine”, kazala je ministrica Miličević.

Federalna vlada je usvojila i informaciju o ukupno ostvarenim prihodima u Federaciji BiH, koji su u prvih šest mjeseci iznosili 3.919,7 miliona KM, što je za devet posto ili za približno 319,1 milion KM više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupni proračunski prihodi iznosili su 2.281,2 miliona KM, te su veći devet posto ili za 184,3 miliona KM u odnosu na 2016. godinu. Prihodi izvanproračunskih fondova ostvareni su u iznosu od 1.556,3 miliona KM i veći su devet posto, ili za 133,6 miliona KM.

Ukupan finansijski rezultat na nivou sektora socijalne zaštite (izvanproračunski fondovi Federacije BiH) je u suficitu od 69,2 miliona KM.

 

Danas je Vlada prihvatila prijedloge da u projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja (CEB II) budu uključene općine Kalesija i Banovići. U kolektivnim centrima na području Kalesije, u veoma lošim uslovima i u stanju socijalne i potrebe za hitnim stambenim zbrinjavanjem, živi 79 porodica, odnosno 243 osobe, a na području Banovića postoji pet kolektivnih centara u kojima je smješteno 101 porodica s 282 osobe.

Vlada je utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH i izmjeni Zakona o matičnim knjigama.