Premijer u Konjicu

Novalić: Deset dana u Konjicu nema novooboljelih, i drugi treba da izvuku pouke

novalic konjic3

Prvi na listi naših želja su dva aviona, a zatim petnaestak do dvadeset vozila za gašenje požara

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić posjetili su danas Općinu Konjic.

Novalić i Džindić su položili cvijeće na spomen-obilježja palim borcima Armije BiH, a potom obišli konjički izolatorij. Novalić ističe da ga je naviše zanimalo kako je Konjic uspio zadržati broj od 28 oboljelih, iako je ovaj grad imao jedan od dinamičnijih žarišta koronavirusa.

– Vidjeli smo da je sve bilo odrađeno jako profesionalno. Već deset dana u Konjicu nema novooboljelih od koronavirusa i bilo bi dobro da iz ovoga i drugi izvuku pouke. Igman i druge fabrike su već počele raditi, što je zasigurno znak oporavka – rekao je Novalić.

Premijer i ministar su zatim u Općini Konjic održali sastanak s privrednicima, koje su upoznali s ekonomskim programom, a posjetili su i Vatrogasnu brigadu Konjic. Novalić je posebno želio pozdraviti 14-godišnjeg Alija Sarajlića, koji je postao poznat nakon što je učestvovao u gašenju nedavnih požara u toj općini.

Novalić naglašava da je Konjic izložen požarima zbog planinskih krševitih predjela koje je teško gasiti. Iz tog razloga postavlja se pitanje da li je u Konjicu potrebno povećati broj vatrogasaca, kojih je sada 15.

– Prvi na listi naših želja su dva aviona, a zatim petnaestak do dvadeset vozila za gašenje požara. Mnogi su mislili da će nam na prvom mjestu želja biti respiratori zbog koronavirusa, ali mi smo to nabavili i smatramo da je zbog nadolazećih vrućina opasnost od požara evidentna – rekao je premijer.

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić se osvrnuo na sastanak s privrednicima Općine Konjic, s kojima je bilo govora o načinima za prevazilaženje teških vremena uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Privrednicima su prezentirane mjere koje je Vlada FBiH pripremila kroz “koronazakon” i druge aktivnosti.

– Razgovarali smo i o pokretanju privrednog društva Igman koje već funkcioniše i uskoro ćemo imati otpremu za Ujedinjene Arapske Emirate, a uskoro će uslijediti nove. Lagano se te privredne aktivnosti vraćaju u normalno stanje. I druga privredna društva u okviru namjenske industrije koja su vezana za Igman također su nastavila s radom, tako da danas u svim privrednim društvima koja su u vlasništvu Vlade FBiH, ali i u onim privatnim, imamo punu produkciju, uz određene korekcije planova – kazao je Džindić.

Dodaje da privrednici shvataju poziciju Vlade FBiH i da ona ima određenu količinu novca koji kroz “koronazakon” može implementirati i pomoći privrednicima, ali da Vlada ne može riješiti sve njihove probleme.

Na kraju posjete premijer Novalić obišao je i jedan od lokaliteta na kojem je proteklih dana buktio šumski požar.